Uređenje travnjaka: Mana ima vrt bez mane

Mana Likarić u svom vrtu (Snimila Borka PETROVIĆ)
Mana Likarić u svom vrtu (Snimila Borka PETROVIĆ)

Urediti travnjak, posaditi u sredini vrta maslinu, dodati rasvjetu i "učinak" će biti lijepo i elegantno uređen vrt. Iako je takvih okućnica u Istri sve više, polako se gube mali, po domaće uređeni vrtovi, rekli bismo "vrtovi s dušom". A upravo jedan takav nalazi se u Štinjanu, u samom središtu mjesta, tik uz mjesnu školu. Godinama ga uređuje i njeguje Štinjanka Mana Likarić, poznatija kao Manca.

Maleni vrt uređuje po godišnjim dobima, uvijek prigodno, pa ga tako u jesen krase cuke i tikve, a stabla i grmlje zimi dobivaju prigodne ukrase koje u proljeće na granama zamjenjuju šarene pisanice. No, ono po čemu je vrt u zadnje vrijeme prepoznatljiv su dvije figure u njegovoj sredini u kojoj se nalazi mali travnjak. To su, pojašnjava nam Mana, baka i deda, a napravljeni su - od lonaca za cvijeće.

Pored njih mnogi turisti znaju zastati i slikati ih da bi ih, kao uspomenu na ovo malo mjesto, ponijeli kućama. Ove će ih zime, za Novu godinu, otkriva nam, obući u odjela Djeda Božićnjaka i Bake Mraz.

- Ne treba imati ni previše novca ni stručnjaka za uređenje, bitno je imati ideju, malo dobre volje i mašte i uređenje može početi, veli nam Mana. Ideju za ove dvije figure dobila je u Sloveniji, gdje ih je vidjela u jednom vrtu. Odmah je, priča nam, kupila pitare, malo špage i posložila slične. - Volim lijepo, kao i svi drugi, veli skromno Mana, te nam pokazuje vrt u kojoj su se smjestile stare stvari - broštulin za kafe (starinska naprava za pečenje kave iznad ognjišta), kameni brus za noževe koji na sebi ima uklesanu 1874. godinu. Svaki je dio ovoga vrta poseban, pun detalja; od kućice za ptičice, guska koje čuvaju prozore, pa sve do brezinih grana od kojih će nastati nove umjetničke kreacije.   

Mana nam priča da je velika ljubiteljica starinskih stvari koje treba čuvati kako bi se njegovala tradicija. Skupljati ih je počela još s pokojnim suprugom Brunom, koji je također bio umjetnik u duši, a čija kamena skulptura i danas krasi vrt. Stoga joj i dom izgleda poput malenog etnografskog muzeja u kojem se na svakom uglu skriva neko blago - starinska škrinja, stare fotografije, stakleni vrč za pivo star više od stotinu godina ili čaša za šampanjac koja na sebi ima urezanu 1906. godinu…

Na pitanje odakle joj ideja za ukrašavanje veli da voli listati razne đornaline o uređenju, ali ideje dobije i u šetnji prirodom.

- Sve se iz prirode može iskoristiti, veli i pokazuje snopiće grančica od kojih će raditi ukrase i aranžmane, i grane breze koje je donijele iz Slovenije, koje će uskoro postati velike svijeće u vrtu. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter