Uređenje sramotnog okoliša Arene tek nakon što gosti otiđu iz Pule

Rupe već godinama krase gornju stranu Arene (N. LAZAREVIĆ)
Rupe već godinama krase gornju stranu Arene (N. LAZAREVIĆ)

U listopadu prošle godine, nakon što se godinama upozorava na nedostojan okoliš najljepšeg spomenika u državi, jedine prave Arene, iz Grada Pule nam je odgovoreno, kao i za svaki veliki projekt, da je riječ o jednom od najznačajnijih gradskih projekata te se odvija u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i nadležnim Konzervatorskim odjelom. Posljednji put prije četiri mjeseca, dakle, poručeno je iz gradske uprave da je u tijeku osiguravanje kvalitetnog i cjelovitog rješenja s obzirom da je utvrđeno da se trebaju revidirati svi dotadašnji planovi i projekti, ali da će se definirati realizacija projekta koji bi trebao započeti ove godine.

Godinama uvijek ista priča

- Za projekt uređenja okoliša Arene zasad su ishodovane građevinska dozvola za sanaciju nogostupa s oborinskom odvodnjom Ozad Arene, za rekonstrukciju javne rasvjete oko Arene dobivena je lokacijska dozvola te je u tijeku izrada glavnih projekata potrebnih za ishodovanje građevinske dozvole. Projektna dokumentacija krajobraznog uređenja Uspona Marijana Rotara (serpentine) već je izrađena no potrebna su usklađenja između međusobno povezanih projekata javne rasvjete i odvodnje. Zbog zahtjevnosti planiranih radova potreban je i arheološki nadzor, uz mogućnost provedbe arheoloških istraživanja unutar područja izvođenja radova, te navedene potrebe usklađivanja međusobno ovisnih projekata, još jednom na sada ponavljaju iz gradske uprave.

I dok je godina ustvari tek započela, nadolazeća turistička sezona približava se sve više, a projekt uređenja okoliša Arene još uvijek nije vidio svijetlo dana. Dugi niz godina zaziva se uređenje, svjesni su toga i u gradskoj upravi, ali nikako da omoguće realizaciju projekta koji se odavno trebao realizirati kako bi Pula pokazala da joj je stalo do svog najznačajnijeg bogatstva. Kako saznajemo, projekt uređenja okoliša Arene niti neće u realizaciju do kraja turističke sezone.

- S aktivnostima na uređenju okoliša Arene planira se započeti nakon što se prikupi sva potrebna dokumentacija, odnosno po okončanju turističke sezone, odnosno u ranu jesen kako bi se do nastupanja iduće sezone ostavilo dovoljno vremena da se projekt realizira u cijelosti. Sama turistička sezona, koja ove godine započinje nešto ranije od uobičajenog zbog ranog nastupanja uskršnjih blagdana, ključan je faktor za izvođenje radova budući da se radovi održavaju u neposrednoj blizini najposjećenijeg pulskog spomenika, poručuju iz Grada Pule.

Sramotni okoliš Arene tako će i ove turističke sezone dočekivati goste, a samo do Velike gospe prošle godine njih gotovo 300 tisuća kupilo je ulaznicu za razgledavanje pulskog amfiteatra, dok je barem još toliko kružilo oko njega. Gosti u razgledavanje Pule najčešće dolaze upravo zbog najočuvanijeg amfiteatra u svijetu. S obzirom da ti gosti prvi doticaj s gradom imaju upravo preko Arene, jasno je kakva se slika šalje. Koncerti zvijezda, festivali, Guinnessovi rekordi, sve to malo znači kada se okolišem poručuje kakav je odnos prema simbolu Pule.

Uređenje nogostupa i serpentine s jedne, a stepenica s druge strane, izgradnja oborinske odvodnje prometnice, uređenje cijele površine iznad Arene (Ozad Arene), tako se konstantno, iz sezone u sezonu, prolongira i traže rješenja koja nikako da se ostvare.

Ne cijeni se najvrjednije

Svaki put kad se spomene uređenje Grad navodi da je spreman i za projekt uređenja serpentine, ali i adekvatne javne rasvjete oko Arene kako bi se cijela zona uredila bez naknadnih kopanja. Međutim, svake nove turističke sezone slika okoliša Arene je ista. I to bez obzira što je za dijelove projekta već ishodovana dozvola, za druge izrađena projektna dokumentacija. Štoviše, čak postoje i projekti za sanaciju stuba koje je tek trebalo "osvježiti", kako se navodi u nekom od ranijih odgovora nadležnih.

Ljepota i grandioznost Arene zaslužuju da se o njoj brine na dostojanstven način, a konstantno se šalje poruka da ne cijenimo ono najvrjednije što imamo. Gosti osim monumentalnog spomenika imaju prigodu vidjeti kroz okoliš upravo odnos prema takvom nasljeđu. Nevjerojatno je da se projekt uređenja izrađuje godinama i da se dozvole ishoduju jednako. Puljanima možda treba proširena obilaznica, bazen i riva, ali tek nakon boljeg odnosa prema Areni koja je prvi sinonim Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter