Uređenje rotora u Šijani u više faza

Kružni tok u Šijani (M. MIJOŠEK)
Kružni tok u Šijani (M. MIJOŠEK)

Pregledana su 45 pristigla rješenja na natječaj za uređenje novog kružnog toka u Šijani na ulazu u Pulu, te gradski Upravni odjel za prostorno planiranje izrađuje projektni zadatak sačinjen od dva rješenja koje je odabralo Povjerenstvo. Gradska uprava potvrdila nam je ovakav rasplet, međutim, još uvijek ne izlazi u javnost s odabranim rješenjima. Tek saznajemo da će projektni zadatak biti sinergija dva pristigla rješenja, te da u sebi sadrži zelenilo kako na samom kružnom toku tako i njegovim prilazima.

Uzeti dijelovi dva prijedloga

- Projektni zadatak kojeg izrađuje naš Upravni odjel za prostorno planiranje u kojem se definiraju još neki detalji, dat će se na usvajanje Povjerenstvu sačinjenom od predstavnika Grada i vanjskih stručnjaka i tek nakon toga će se predstaviti javnosti. Od početka je bilo jasno da se neće odabrati jedno rješenje već dijelovi više njih. Odabrani su segmenti iz dva pristigla prijedloga, dok mnogi prijedlozi uređenja kružnog toka nisu bili prihvatljivi, rekli su nam iz gradske uprave.

Natječajem za prijedloge uređenja velikog rotora na ulazu u grad Grad Pula je otvorio mogućnost građanima, institucijama, udrugama i tvrtkama te svim ostalim zainteresiranima da daju svoje prijedloge o tome kako bi trebalo urediti novi rotor. Cilj je bio uključiti što više pojedinaca i ustanova za pronalaženje najprihvatljivijeg rješenja, a natječaj je bio otvoren do 20. ožujka. Na natječaju su građani, ali i stručnjaci, svojim idejama, sugestijama i mišljenjima pokušali doprinijeti kreiranju koncepta uređenja novog kružnog toka u Šijani, koji bi zbog svoje pozicije i velike površine, tematski trebao jamčiti dojmljivost i prepoznatljivost lokacije, s naglaskom na zaštitu i unapređenje ekološke i vizualne kvalitete prostora, a sve s poštivanjem prometne signalizacije. I dok se očekuje provedba odabranih rješenja Grad Pula namjerava "pripremiti" teren za uređenje.

Ravnanje terena prije sezone

- Prije turističke sezone sasvim sigurno će se odraditi "nulta" faza uređenja rotora, poravnati teren kako bi se mogla lakše kositi trava. Sam projekt uređenja kružnog toka u Šijani i inače će se odraditi u više faza, ovisno o sredstvima odrađivat će se etape jer je riječ o velikom prostoru za čije je uređenje potrebna poprilična količina sredstava. Uostalom, prema prvobitnom projektu Hrvatskih cesta za hortikulturalno uređenje rotora bilo je predviđeno 1,7 milijuna kuna, kažu iz gradske uprave.

Površina koja se namjerava urediti neće u sebi sadržavati objekte s nekakvom funkcijom i sadržajima, kao ni upadljiva rješenja koja bi mogla odvraćati pažnju vozača jer kružni tok nije povoljno mjesto za neku javnu površinu ili neku drugu namjenu koja bi se mogla koristiti, a razmišljanja stručnjaka su da uređenju kružnog toka treba pristupiti kao uređenju prometne infrastrukture bez da se prostor precijeni i optereti pretencioznom simbolikom i težinom, te da uređenje treba ostati racionalno, no, uz markiranje glavnog ulaza u grad. Promjer centralne površine kružnog toka je 140 metara, ukupne površine 15.386 četvornih metara, a između prometnih traka koje se protežu prema sjeveru i jugu dvije su površine. Prema sjeveru proteže se površina dužine od oko 250 metara, u najširem dijelu, uz kružni tok, široka 40 metara, sužava se do dva metra širine. Površina prema jugu dužine je oko 200 metara, jednakih najširih i najužih dijelova kao nasuprotna prema sjeveru. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter