Uređenje "parka" Mate Parlova

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na dijelu Valerijinog parka, između dva ulaza u Karolinu, površini koju je Grad Pula odredio za mjesto postavljanja spomenika najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća - legendarnom Mati Parlovu, jučer je počelo uređenje pješačkih površina. Djelatnici Herculanee nasipali su i ravnali novi šljunak kako bi nadolazeća turistička sezona dočekana s uređenim "parkićem".

Lokacija na Giardinima

No, ovo uređenje nema, za sada, dodirnih točaka s postavljanjem 3,4 metara visokim spomenikom olimpijskom, svjetskom i europskom boksačkom prvaku koji je prenio ime Pule diljem svijeta (kip boksača s uzdignutim rukama trebao bi biti visok 2,5 metra).

Kao što je Glas Istre prvi objavio još prošlog tjedna, a prenijela većina hrvatskih, ali i veliki broj medija susjednih zemalja, obitelj neponovljive sportske legende ne slaže se s lokacijom koju je Grad namijenio spomeniku, što, dakle, znači da se na tom mjestu, nedaleko kojeg se nalaze spremnici goriva obližnje benzinske crpke za plovila na samoj rivi, spomenik niti neće postaviti.

Do odluke o lokaciji spomeniku Mate Parlov došlo se na prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, koji nije uvažio zahtjev obitelji Parlov i Hrvatskog boksačkog saveza da se spomenik postavi na Giardine nasuprot ugostiteljskog objekta slavnog boksača, ili u park ispod Faverijske ulice. Grad je odredio druge dvije lokacije jer, navodno, konzervatorske odredbe ne dozvoljavaju spomenik na Giardinima, a park ispod Faverijske ulice nije primjeren jer "nitko nije veći od Arene". Lokacija kod Doma sportova Mate Parlov odbijena je jer je slavni boksač praktički okončao karijeru kada je izgrađen ondašnji Doma mladosti Savo Vukelić i s dvoranom nije imao nikakve veze (nakon njegove smrti Domu sportova dano je njegovo ime kao najvećem sportskom objektu).

Postavljanje za Dan grada

Spomenik bi trebao biti postavljen na Dan Grada 5. svibnja, za što su, navodno, već poslane pozivnice najvišim dužnosnicima svjetskog i europskog boksačkog saveza.

Inače, boksački savez osim spomenika u Puli namjerava realizirati i muzejski prostor, te dokumentarni film o sportašu koji je uz Arenu i Uljanik bio istinski simbol Pule i idol 20 milijuna ljudi bivše države, službeno proglašen najboljim sportašem Hrvatske.

Ipak, prema posljednjim informacijama iz gradske uprave, lokacija na koju se namjerava postaviti spomenik Parlovu još će se jednom razmatrati jer se kao najprirodnije mjesto za spomenik Mati Parlovu, a s time bi se obitelj koja je zaštitila njegovo ime zasigurno složila, nameće početak Korza. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter