Uređenje nogostupa i serpentine Arene tek dogodine

Nogostup oko Arene godinama nagrđuje okoliš velebnog spomenika kulture
Nogostup oko Arene godinama nagrđuje okoliš velebnog spomenika kulture

U ožujku ove godine iz Odsjeka za informiranje Grada Pule na upit o uređenju okoliša Arene odgovoreno nam je da je u ovogodišnji proračun uvršten projekt uređenja nogostupa iznad Arene. Tada je gradska uprava ustvrdila da je projekt u procesu ishodovanja građevinske dozvole te će se, uz uređenje nogostupa, izgraditi i oborinska odvodnja prometnice. Najavili su i da će uređenje derutnog nogostupa punog rupa započeti po okončanju turističke sezone. Procijenjena vrijednost radova iznosi, kažu, 830 tisuća kuna bez PDV-a. No, od svega, za sada - ništa.

Revidirati dosadašnje planove

Kako nam je svojevremeno odgovoreno iz Grada, na tom je dijelu potrebno sanirati svod i osigurati dio antičkog tunela koji vodi iz borilišta amfiteatra prema sjeveroistočnoj kuli te se nastavlja ispod ograde amfiteatra prema lokaciji na kojoj će se izvoditi radovi. U istom odgovoru Grad je naveo da je spreman i projekt za uređenje serpentine (prema centru grada), koji, budući da je u pitanju krajobrazno uređenje, ne podliježe dozvolama. Tada je rečeno i da je u tijeku izrada projektne dokumentacije javne rasvjete oko Arene da bi se cijela zona u potpunosti uredila bez naknadnih kopanja i prekopavanja te da će konačna realizacija zahvata krajobraznog uređenja započeti nakon okončanja postupka ishodovanja dozvola potrebnih za javnu rasvjetu.

Zanimalo nas je, stoga, da li je uređenje nogostupa iznad Arene i dalje u planu ove godine te namjerava li uopće Grad Pula krenuti u ovaj projekt kako bi se radovi stigli odraditi da Arena i njen okoliš uljepšani dočekaju goste naredne turističke sezone.

"Projekt uređenja okoliša Arene, kao jedan od najznačajnijih projekata Grada Pule, odvija se u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i nadležnim Konzervatorskim odjelom budući je riječ o vrijednom spomeniku kulture koje je u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. U tijeku je izrada programa i proračuna Grada Pule za sljedeću godinu, a da bi se osiguralo kvalitetno i cjelovito rješenje, prošlog tjedna je održan sastanak predstavnika Grada Pule i AMI-ja na kojemu se raspravljalo o postojećim projektima. Utvrđeno je da je potrebno revidirati sve dosadašnje planove i projekte te uskladiti međusobne potrebe AMI-ja, kao upravitelja Arene, i Grada Pule, kao vlasnika Arene, i javnih površina koje je okružuju te nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli nakon čega će se definirati i sama realizacija koja bi trebala započeti iduće godine", odgovaraju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Projekti sanacije stuba

Iz Gradske uprave ponavljaju da uređenje okoliša Arena predviđa sanaciju nogostupa s oborinskom odvodnjom Ozad Arene za što je već ishodovana građevinska dozvola. Zatim predviđa uređenje Uspona Marijana Rotara (serpentine) za što je već izrađena projektna dokumentacija te stepeništa i zelene površine sa sjeverne strane Arene uz rekonstrukciju javne rasvjete na predmetnim lokacijama. Međutim, bez obzira što je na proljeće najavljeno da će po okončanju turističke sezone krenuti ovaj projekt koji se zaziva već dugi niz godina svakog proljeća i dolaskom prvih gostiju, ni ove jeseni i zime od toga neće biti ništa. I ponovno će sve ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima. No, ako je uređenje nogostupa bilo planirano na proljeće s osiguranim proračunskim sredstvima nije jasno zbog čega se ne odradi, pa bi potom i ostatak uređenja okoliša Arene, u fazama, bilo lakše izvedivo.

S druge strane konačno su odlučili riješiti i problem stuba (s lijeve strane Arene) za koji se godinama tvrdilo da je nerješiv zbog sanitarnog čvora ispod njih.

- U tijeku je ishodovanje dozvole za javnu rasvjetu. Projekti za sanaciju stuba postoje, no potrebno ih je osvježiti što će se učiniti u narednom periodu. Sve aktivnosti i dinamiku izvođenja radova neophodno je bazirati na zadovoljenju zahtjeva svih uključenih aktera, a obzirom na raspoloživa financijska sredstva, zaključuju iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter