Uređenje Kandlerove ulice ovisi o europskim novcima

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Kada se govorilo o završetku plinofikacije u Puli, a koja bi trebala biti dovršena do svibnja iduće godine jer bi se tada izvan funkcije stavilo i postrojenje gradskog plina, direktor Plinare Dean Kocijančić najavio je da će, nakon radova u Zagrebačkoj ulici,  plinofikacije drugog dijela Giardina (od ljekarne prema Istarskom narodnom kazalištu), plinske cijevi provući i Carrarinom ulicom, Castropolom i Kandlerovom.

Upravo ova posljednja ulica privlači najveći interes jer bi radovi u Kandlerovoj značili da će se podizati stare kamene ploče i ova starogradska poveznica prema glavnom gradskom trgu Forumu konačno u cijelosti uredila. No, ne odnosi se to samo na novo popločavanje, iako bi već i to bilo dovoljno, već na kompletno komunalno uređenje ulice nakon kojeg je više ne bi bilo potrebe dirati na duže vrijeme.

No, za novo popločavanje Kandlerove ulice uvjet je postavljanje specifičnog kamena koji je, kao što se pokazalo na Portarati, porozan pa zimi zbog vode i vlage dolazi do njegovog zamrzavanja i pucanja. Trebat će stoga oprezno odabrati podlogu, a čini se da je Forum najbolji primjer. Doduše, sasvim sigurno će se određen broj starih kamenih ploča, iako mnoge odavno izlomljene, pokušati sačuvati i ponovno iskoristiti.

- Rekonstrukcija Kandlerove ulice, ali i Ulice Sergijevaca, projekt je koji se priprema već duže vrijeme. Kameno popločavanje za navedene ulice je u planu, ali postoje određene specifičnosti koje vremenski prolongiraju samu realizaciju tog projekta. Prije svega, smatramo da je rekonstrukciju Kandlerove ulice potrebno izvesti na način da se obnovi i izgradi cjelokupna infrastruktura, a ne samo gornji sloj kamenih ploča. U planu je izgradnja kanalizacijskog sustava odvodnje, zamjena starih vodovodnih cijevi te električne i telekomunikacijske mreže istovremeno. Na taj bi se način spriječila naknadna prekopavanja, te značajno smanjili troškovi radova i vrijeme zatvaranja pojedinih prometnih površina. Naročito s obzirom da se radi o specifičnom području, odgovorili su nam iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Prije određenog vremena za obnovu Kandlerove ulice Grad Pula je raspisao i natječaj jer je rekonstrukcija ove ulice bila u Programu gradnje komunalne infrastrukture. Međutim, o kakvom se projektu radi najbolje potvrđuje podatak da se na natječaj nitko nije javio pa je poništen. To samo ukazuje da je, kako za investitora, tako i za projektante i izvođače, riječ o kompleksnom projektu s obzirom na bogatu povijest pulske starogradske jezgre. Također, vrlo je izvjesno da će se pronaći i arheološki nalazi, a problem je i izgrađenost stambenih objekata kojima bi građevinski radovi mogli narušiti statiku.

- S obzirom na mogućnost dobivanja nepovratnih sredstava iz Europske unije za projekt "aglomeracije Pula Centar", za koje su aplicirali Vodovod Pula i Pragrande te dostavljenu projektnu dokumentaciju za ishodovanje posebnih uvjeta od strane Grada Pule za zahvate na području starogradske jezgre, u srpnju ove godine odaslan je poziv svim vlasnicima infrastrukture za održavanjem koordinacijskih sastanaka, da bi mogli uskladiti planirane radove. Pozivu su se odazvali svi osim HEP-a i iskazan je velik interes za učešće u zajedničkom projektu. Očekujemo da će se koordinacijski sastanci ubrzo ponovno početi održavati kako bi nastavili s aktivnostima pripreme ovog velikog i zahtjevnog projekta, spominju iz Grada Pule.

Iz svega je razvidno da će, nakon uređivanja "Art zone Kandler" i samog dodjeljivanja gradskih prostora umjetnicima, ova ulica postati istinska starogradska šetnica zbog koje Puljane neće biti sram pred gostima iz cijelog svijeta.

- Kako će se realizirati cijeli projekt ovisit će o osiguranju potrebnih financijskih sredstava i o samoj složenosti projekta. No, optimistični smo jer vjerujemo u mogućnost dobivanja nepovratnih sredstava iz EU-a na čemu se već radi. (Vodovod Pula kandidirao se ove godine za sredstva EU fondova za projekt aglomeracije Pula Centar te je započela dostava podataka za provođenje Studije izvodljivosti), ali su svi uključeni pokazali velikih interes, zaključuje se u odgovorima gradskog Odsjeka za informiranje. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter