Uređenje hostela u Rojcu kandidirat će se za natječaje

Članovi udruga koje su oformile Otvorenu platformu Rojc
Članovi udruga koje su oformile Otvorenu platformu Rojc

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc predstavljena je u petak Otvorena platforma Rojc i njihove aktivnosti u narednom razdoblju. Riječ je, kako je navela Irena Boljunčić Gracin, koordinatorica Platforme, o novom obliku suradnje deset organizacija civilnog društva iz Pule.

U platformi tako sudjeluju Savez udruga Rojca, udruga Merlin, Kontakt, Armazonex, Suncokret-Pula, Gradska radionica, Čarobnjakov šešir, Jadranska animacija, Odred izviđača pomoraca "Uljanik" i udruga Metamedij. Otvorenu platformu Rojc financijski je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Izviđači organiziraju izlete

- Platforma zagovara društvene inovacije za održivi razvoj Društvenog centra Rojc s posebnim naglaskom na uključivanje zajednice u kreiranje sadržaja i suupravljanje, razvoj radija zajednice i postizanje većeg stupnja inkluzivnosti unapređenjem boljeg pristupa za osobe s invaliditetom ili osobe smanjene pokretljivosti, navela je Boljunčić Gracin i dodala da će u aktivnostima sudjelovati svih stotinjak udruga koliko ih djeluje u Rojcu, a Platforma je uvijek otvorena i za uključivanje novih članica.

Kako je pojasnila, u sklopu Platforme bit će provedeno niz aktivnosti radi usuglašavanja vizija za zajednički doprinos Strategiji razvoja DC Rojc do 2020. godine.

Tako će Udruga Jadranska animacija izraditi igrano-animirani film "Društveni centar Rojc 2020", a Savez udruga Rojca će organizirati multimedijalnu izložbu o mogućnostima razvoja DC Rojc u sklopu koje će biti prezentiran prijedlog kriterija za korištenje prostora u DC Rojc. Krajem travnja organizirat će se i konferenciju o društveno-kulturnim centrima kao multidisciplinarnim clusterima s temama: coworking, suupravljanje, ekološki know-how i društveno poduzetništvo.

Odred izviđača pomoraca "Uljanik" provoditi će aktivnosti osnaživanja Platforme kroz organiziranje izleta, a u cilju razvijanja komunikacije i timskog rada članica.

Merlin će raditi na otvaranju radija

Platforma će također izraditi idejno arhitektonsko rješenje za drugi dio kompleksa Dnevnog boravka koji bi se trebao renovirati do svibnja 2016., a u kojem će biti smješten kafić zajednice s terasom u unutarnjem dvorištu po modelu društvenog poduzetništva. Paralelno će se pripremati potrebna dokumentacija za prijavu na infrastrukturne natječaje za implementaciju razvoja hostela u Rojcu. Udruga Merlin u sklopu platforme zagovara pak osnivanje i razvoj radija zajednice.

Platforma će puno raditi i na prilagođavanje Rojca osobama s invaliditetom. Naime, kako je rečeno, iako osobe s invaliditetom čine značajni dio društvene zajednice, fizička struktura Rojca u manjoj je mjeri prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Osim pristupa prizemlju zgrade i jednom sanitarnom čvoru, ostali sadržaji takvim osobama nisu dostupni.

- Kontinuiranom brigom da svi društveni sadržaji, pa tako i sadržaji Rojca, budu dostupni osobama s invaliditetom i da osobe s invaliditetom koje ulaze u posebno ugroženu, a time i zaštićenu skupinu stanovništva, imaju jednake mogućnosti stvaranja dobara DC-a Rojc, možemo pridonijeti integraciji osoba s invaliditetom u sve segmente društvenog života, rekli su članovi novoosnovane Platforme te zaključili da će ispitati mogućnosti za omogućavanje pristupa osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti trenutno nepristupačnim zonama unutar zgrade. Te će aktivnosti unutar Platforme provoditi, kako je rečeno, udruga Kontakt. U tu će se svrhu, a u suradnji s organizacijama civilnog društva, korisnicima Centra Rojc, građanima, konzervatorima i arhitektima te Gradom Pula izraditi preliminarna studija izvedivosti za najprihvatljivije rješenje. Također, u izradi je e-vodič "Objekti i lokacije u gradu Puli pristupačni osobama sa invaliditetom", koji će služiti lakšem snalaženju i većoj mobilnosti osoba s invaliditetom, kako bi im se omogućila kvalitetnija socijalna integracija i olakšalo njihovo uključivanje u svakodnevne životne aktivnosti i svakodnevno snalaženje u gradu. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter