Uredenje hitnog prijema u hitnu proceduru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom veljace pulska Opca bolnica raspisat ce natjecaj za adaptaciju novog prostora za transfuziju cime bi se stekli uvjeti za proširenje hitnog bolnickog prijema u Mornarickoj bolnici. Nakon uredenja ova bi jedinica radila na 700 umjesto na sadašnjih 350 cetvornih metara, izvjestio je ravnatelj bolnice prim. Lems Jerin na konferenciji za novinare. Za tu je namjenu iz državnog proracuna osigurano 4,5 milijuna kuna, a iz županijskog 400.000 kuna.

Zbog skucenog prostora i premalog broja ambulanti pacijenti danas cekaju puno dulje na hitan prijem nego što je to medicinski dopušteno. Hitan prijem proširio bi se na prostor transfuzije za što je dovršena kompletna projektna dokumentacija. Raspisivanju natjecaja za izvodace radova treba prethoditi objava minimalnih tehnickih uvjeta za hitan prijem. Objava se ocekuje ovih dana, a dio je priprema za reformu Hitne medicinske službe.

- Ne znam hoce li uredenje hitnog prijema biti gotovo do turisticke sezone, ali nastojat cemo ubrzati posao. Skratit cemo natjecajni rok na zakonski dozvoljeni minimum. Mislim da je ulaganje opravdano s obzirom na vrijeme koje cemo provesti na ovoj lokaciji u Mornarickoj bolnici, rekao je ravnatelj bolnice.

Na pitanje koliko ocekuje da ce proteci do izgradnje nove bolnice, dr. Jerin veli da bi ove godine mogli poceti temeljni radovi, ali nije želio prognozirati rok njenog dovršenja. Kljucna pitanja na taj odgovor može dati predsjednik Upravnog vijeca i Ministarstvo financija, veli ravnatelj.

Prema najavama predsjednika Upravnog vijeca bolnice Valerija Drandica, uskoro se ocekuje raspisivanje natjecaja za financiranje izgradnje nove bolnice. Natjecaj raspisuje Ministarstvo financija, a o tome ce predstavnici Županije razgovarati još ovog tjedna s premijerkom i ministrom financija.

Traži se financiranje gradnje s pocekom otplate kredita od 5 ili više godina. Nakon odabira nacina financiranja, uslijedit ce drugi natjecaj, onaj za izvodace radova. Koliko ce dugo trajati gradnja nove bolnice? Župan je najcešce spominjao rok od tri do cetiri godine. Medutim, ta jednadžba ocito za sada ima previše nepoznanica.

Do tada još uvijek ima dovoljan broj godina da se bolnici isplati i uvodenje novog energenta - plina. Nakon nabavke plamenika, plin bi u Mornarickoj bolnici mogao biti uveden za mjesec dana. Parametri pokazuju da bi se ubuduce s novim energentom racun za grijanje mogao prepoloviti.

Za lož-ulje bolnica troši godišnje 1.490.000 kuna, odnosno 935.000 litara lož-ulja. Kotlovnica u bolnici radi 24 sata, a ove sezone ukljucena je od 21. listopada. Dodatnim se sustavima dogrijava ginekologija te pedijatrija, rekao je Dario Franjul, voditelj tehnicke službe u bolnici.


Podijeli: Facebook Twiter