Uredenje Fratarskog samo po mjeri gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otok Veruda, poznatiji kao Fratarski, mogao bi se reklamirati sloganom "Tako blizu, a tako daleko". S tim bi se zasigurno složile i brojne pulske obitelji koje vece generacijski ljetuju na ovoj adresi tako blizu grada, a dovoljno daleko za odmak od svakodnevice. Bez struje, pod šatorima, a nerijetko i pod vedrim nebom, u hladovini borova nitko i ne poželi povratak u civilizaciju. Nema prometne buke, niti televizora s deprimirajucim vijestima, samo djecja cika, zrikanje malih kukaca i smijeh.

Aktivnosti ne manjka. Nakon kupanja, igranja odbojke, nogometa, stolnog tenisa ili badmintona posjetitelji se bacaju na spremanje užine. Tko nije voljan znojiti se uz rešo ili roštilj, uvijek može skociti na obrok u restoran. Zbog nedostatka struje na meniju su mesa s roštilja, pomfrit i salata. Naredne godine on bi mogao biti obogacen lignjama i sardelama, najavio je djelatnik Uljanik standarda Ivica Cuturilo.

Razvoj da, ali ne komercijalni

Medutim, neminovno je da korak po korak Fratarski otok ide k buducnosti i razvija se, ali ne u smjeru komercijalizacije. Prema rijecima rukovoditelja sporta i sportskih objekata u Uljanik standardu Vjekoslava Jozanovica, pretvorba u turisticku destinaciju bila bi najlakša, no otok mora ostati prvenstveno na raspolaganju gradanima Pule.

- Na nocenju imamo u prosjeku 300 do 400 gostiju, a više od tisucu ljudi dolazi dnevno na kupanje. Dok prvi placaju deset kuna po osobi i 15 za šator, drugima biva naplacena tek karta za brod. Problem nam je održavanje otoka, odvoz smeca ili, primjerice, cišcenje. Sve to košta i zato namjeravamo dogovoriti s Gradom uvodenje dnevnih eko-taksi ili sufinanciranje, kaže Jozanovic.



Glavna novost naredne godine jest parcelacija, koja treba biti napravljena do srpnja radi dobivanja najniže, prve kategorije. Njome je moguce dobiti od 250 do 300 mjesta, jer ih više na 19 hektara ne bi ni moglo biti. Usporedno ce biti napravljene manje izmjene u GUP-u buduci da otok trenutno spada u sportsko-rekreativnu zonu.

Zona za tulumarenje

- Trebat ce napraviti detaljni plan uredenja otoka. Daljnju izgradnju ne planiramo, vec nam je želja podici postojece stanje na višu razinu. Novca imamo tek za minimalno održavanje te nam za daljnja ulaganja nedostaje profit. Nakon što smo lani obnovili jedan od šest sanitarnih cvorova, ove smo godine u uvalici s pristaništem postavili cetiri piknik-stola, a do naredne sezone trebala bi ih dobiti i druga mjesta s roštiljima. Hitno ce trebati definirati punkt za tulumarenje, koji namjeravamo smjestiti u zvucno najizoliranijem dijelu. Takoder, planiramo revitalizirati povijesni dio u sklopu kojega se nalazi nekadašnji samostan te dva bunara i štale, nastavio je Jozanovic te dodao da ce veliki, ali prijeko potreban posao predstavljati spajanje na kanalizaciju te dovodenje struje.

- Uspostavljanje reda medu starosjediocima nije uvijek najlakši posao, osobito ako moraju biti promijenjene neke njihove navike, kao što je zauzimanje previše prostora te njegovo ogradivanje, zbog cega je ponekad gotovo nemoguce pristupiti plaži. To zahtjeva puno razgovora i strpljenja, rekao je Jozanovic tijekom obilaska. (Ivana-Nataša TURKOVIC, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter