Uređenje Fontičke po uzoru na Flanatičku ulicu

Fontička ulica (D. ŠTIFANIĆ)
Fontička ulica (D. ŠTIFANIĆ)

Danas počinje projekt rekonstrukcije Fontičke ulice, od Trga 1. svibnja do Flanatičke ulice, jednog od glavnih pješačkih koridora prema pulskoj tržnici. Prije postavljanja kamenog opločenja, prema uzoru na Flanatičku ulicu, obavit će se rekonstrukcija kompletne infrastrukture, odnosno nova kanalizacija, oborinska odvodnja, vodovodna i plinska mreža te javna rasvjeta. Za vrijeme izvođenja radova bit će omogućena pješačka komunikacija do trgovačkih i uslužnih objekata, a istovremeno će na snazi biti privremena regulacija prometa za potrebe gradilišta.

Radovi do turističke sezone

Radovi će trajati 120 dana, odnosno trebali bi biti gotovi prije početka turističke sezone. Izvodit će ih pulsko trgovačko društvo TGT Adriatik d.o.o., a vrijednost investicije iznosi 1,34 milijuna kuna s PDV-om. Izvođač radova odabran je na javnom natječaju, zajedno s rekonstrukcijama ulica Sv. Margarete, odnosno Šaliža u Štinjanu, te De Villeovog uspona. TGT -Adriatik je za sve tri rekonstrukcije ponudio ukupnu cijenu u iznosu od četiri milijuna kuna uključujući PDV te jamstveni rok od 20 godina.

Nakon tri desetljeća radovi na Šaližu započeli su prije desetak dana, a danas, 20 godina od uređenja Flanatičke ulice, započinje i uređenje Fontičke ulice, dok će uređenje De Villeovog uspona, u sklopu kojeg će se, osim opločenja, rekonstruirati infrastruktura vodovodne i plinske mreže, odvodnje oborinskih i sanitarnih voda, kabliranje elektroenergetske mreže te obnoviti i proširiti javna rasvjeta. Sve će to ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima.

- Po projektnom rješenju predviđa se rušenje i odstranjivanje asfaltnih slojeva i rubnjaka postojeće kolničke konstrukcije te uklanjanje dijela postojećeg kamenog popločenja sadržanog uz rub zgrada kao i rekonstrukcija pješačke kolne površine te izvedba kamenog opločenja po uzoru na Flanatičku ulicu, pojasnili su iz Grada Pule.

Nestat će nogostupi

Fontička ulica, uz Flanatičku ulicu, glavni je pješački koridor prema tržnici i jednostavno vapi za obnovom. Za lokaciju gdje je smješten DM, T-com i ugostiteljski objekt Hum već je prije više od dvije godine izrađen projekt uređenja koji obuhvaća popločavanje i zamjenu pripadajuće komunalne infrastrukture, te zamjenu uništenih nogostupa i zatvaranje već otvorenih rupa u asfaltu. Iz prvobitnog projekta uređenja uklonjen je predviđen drvored na sredini Fontičke, ali i urbana oprema koja je trebala biti na početku i kraju ulice. Ove su promjene uvedene na zahtjev MUP-a koji je tražio nesmetan prolaz interventnim vozilima. Vodilja je, prema idejnom rješenju, bila da se Fontička ulica obogati s malo zelenila, novom rasvjetom i, naravno, novim popločenjima. Zamjena derutnih rubnjaka i dalje ostaje u projektu, odnosno, popločavanjem po uzoru na Flanatičku nogostupi će nestati iz ovog pješačkog koridora. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter