Uređenje dviju frekventnih plaža u Poreču

Dio obale ispod hotela Zagreb uredit će se u plažu i sunčalište (V. HABEREITER)
Dio obale ispod hotela Zagreb uredit će se u plažu i sunčalište (V. HABEREITER)

Do kraja ovog mjeseca otvorena su dva javna natječaja za uređenje dijelova gradskih plaža u Poreču i to na lokaciji ispod hotela Zagreb, te dijela između uvale Brulo i južnog dijela gradskog kupališta. Dva zahvata vrijedna su ukupno 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, a financirat će se najvećim dijelom iz Ministarstva turizma, odnosno Fonda za razvoj turizma kroz bespovratne potpore projektima turističke infrastrukture.

- Lani smo se javili na natječaj Ministarstva turizma s projektima za uređenje ovih dviju plaža i iz Fonda za razvoj turizma dobili 80 posto sredstava za izgradnju. Potvrda je stigla ove godine, a preostalih 20 posto investicije financirat će se iz proračuna Grada Poreča. Objavljena su dva javna natječaja i očekujemo dovršetak radova do 15. svibnja, kazao nam je gradonačelnik Edi Štifanić. 

Veći zahvat je onaj na plaži ispod hotela Zagreb, točnije od restorana Sunset do mola Ćurko, u dužini od 152 metra i najvećoj širini od sedamnaest metara. Vrijednost ove investicije iznosi 1,52 milijuna kuna plus PDV.

Trenutno je ovo područje, iako se nalazi na frekventnom mjestu i u blizini poznatih hotela Zagreb i Pical, potpuno neuređeno, s grotama na ulazu u more i travnatom površinom u pozadini. Kako doznajemo od Jasmine Vinkerlić Petrović, v. d. pročelnice gradskog komunalnog odjela, radovima će se na ovom dijelu formirati školjera - kameni nasip - radi zaštite plaže i sunčališta, formirat će se i sama plaža frezanjem grota i nasipavanjem oblutaka. Izradit će se plato sunčališta i prilaza moru obloženog škrilama, postaviti ograde od inoksa te rampe za invalide.

Plaža će dobiti i dva tuša za čije će se potrebe dovesti vodovodni priključak i napraviti odvod otpadnih voda. Do same plaže uredit će se šetnica popločena tlakovcem, a plaža će dobiti klupice, slamnate suncobrane te koševe za smeće.

Druga plaža predviđena za uređenje je ona između plaže Brulo i južnog dijela gradskog kupališta, točnije do rta Bare. Zahvat je predviđen u dužini od sto metara, a u najširem dijelu obuhvat je dvadeset metara. Vrijednost radova iznosi 1,1 milijun kuna s PDV-om. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter