Uredenje doma u novoj godini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrijeme je analiziranja ucinjenih i planiranja novih obveza. Dajemo vam mali savjetnik kako prakticno i jednostavno unijeti svježinu u interijer, cak i ako niste planirali preuredenje svog doma.

Najcešce asocijacije uz preuredenje doma su financijski izdaci, traženje kvalitetnih izvodaca radova i kvalitetnog rješenja uredenja interijera. Ukoliko Vam je sve to u novoj godini prenaporno ili neizvedivo, možda se nakon savjeta koje Vam dajemo, ipak odlucite za neke od zahvata.



Razmislite o zonama interijera koje su manje atraktivne u Vašem domu, koje bi promjenom unijele svježinu u Vaš dom: podovi, zidovi, rasvjeta, zastori, namještaj, ukrasi...Ukoliko je Vaš pod prekriven oblogama koje su izgubile ljepotu ili sjaj, stavite naglasak na novi tepih, koji ce biti manjih dimenzija, ali izražajnijeg motiva ili boje. Na taj cete nacin preusmjeriti pažnju na detalj, koji ce prostoru dati novi izražaj. Povežite boje tepiha sa bojom zastora i ukrasa, kako biste prostor povezali u skladnu cjelinu. Pažljivo odabranom kombinacijom boja, stvorit cete naglaske na željene elemente u prostoru, u odnosu na one manje poželjne.



Ukoliko su boje zidova ujednacene, unesite dinamiku bojajuci pojedine plohe u nešto jacu nijansu od postojece, a zid dodatno ukrasite slikama, ili policama. Ukoliko je prostor velik, odaberite više zidnih ploha, koje ne granice jedna s drugom te obojite i njih. Možete se i poigrati sa gips-plocama te stvoriti dekorativnu reljefnu površinu. Ovu temu takoder iskoristite za isticanje pojedinih i prikrivanje nekih drugih elemenata u interijeru.

Promjenom ili dodavanjem rasvjetnih tijela, u mogucnosti ste stvoriti više vrsta ambijentalne rasvjete, kojom cete, ovisno o raspoloženju i dogadanjima stvoriti pravi ugodaj u domu. Vodite racuna da rasvjetna tijela budu zglobna, a vrsta je nebitna. Najjednostavniji nacin je uvodenje dodatnog broja podnih, zidnih ili stolnih rasvjetnih tijela. Rasvjeta je jedan od vrlo važnih cimbenika uredenja interijera, a razlicitom dinamikom osvjetljenja pojedinih prostora, ponovo cete istaknuti željene dijelove prostora.



Zastori su ukras svakog prostora, a dovoljno je vec i malim promjenama unijeti svježinu u dom. Ukrasne trakice kojima cete povezati zastore, sitne dekoracije koje cete našiti na iste ili ih dopuniti dekorima koji ce se povezati sa detaljima u vašem interijeru, stvorit ce novi ugodaj.



Ukrasi u prostoru su detalji koji uvelike pomažu u staranju ugodnog ambijenta. Vaze, zdjele, cvjetni aranžmani, mirisne svijece u dekorativnim svijecnjacima stvorit ce vrlo ugodno ozracje u Vašem domu, a pri tome cete njihovim izmjenama biti u prilici stvarati neke nove prigodne ambijente. Odabir ovakvih predmeta trajan je proces u uredenju svakog doma.

Neovisno o vrsti promjena za koje cete se odluciti, dopustite si razigranost i pustite mašti na volju, jer skladno i maštovito ureden dom stvara osjecaj zadovoljstva svakodnevno! (Monika Galovic Dumendžic, arhitekt)

www.interijernet.hr

 


Podijeli: Facebook Twiter