Uređenje Bunarine prema suvremenim potrebama

Bunarina (M. ANGELINI)
Bunarina (M. ANGELINI)

Na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za ponedjeljak raspravljat će se o prijedlogu provođenja postupka stavljanja van snage Detaljnog urbanističkog plana (DPU) "Sportsko rekreacijski centar Bunarina". Uz ovaj prijedlog vezane su i još dvije točke dnevnog reda i to izmjene Prostornog plana uređenja (PPU) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Pule.

Emotivna vrijednost

Postojeći DPU Bunarina, koji se namjerava staviti izvan snage, je na snazi od 2000. godine. Osnovni razlozi za stavljanje DPU-a Bunarina van snage, prema pojašnjenju predlagača Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule su neusklađenost planskih rješenja s aktualnim načinom korištenja, potom neusklađenost pojedinih planskih rješenja s prostornim planom šireg područja te, u konačnici, neusklađenost plana sa Zakonom te podzakonskim propisima iz područja prostornog uređenja.

Trenutni DPU Bunarina obuhvaća površinu od 12 hektara, od čega je 5 hektara kopnene površine i 7 hektara akvatorija, a proteže se od mora do Ulice Verudela u jednom pravcu te turističkog naselja Verudela i Ribarske kolibe u drugom pravcu.

Na inicijativu privremenog upravitelja Bunarine, odnosno pulske Lučke uprave, analizirana su planska rješenja te je utvrđeno da područje obuhvata predstavlja izgrađeni dio građevinskog područja prostorno smješten između zone turizma na Verudeli s južne strane te Ribarske kolibe sa sjeverne strane, dok je s preostale dvije strane omeđen prometnicom Verudela i morem.

Sportski i nautički dio

Povijesno, kako piše u obrazloženju odluke, ova zona predstavlja tradicionalno svakodnevno i cjelogodišnje okupljalište Puljana čime ima emotivnu vrijednost. Do sada su na različite načine sagledavane moguće varijante razvoja koje bi mogle ovo područje učiniti ekonomski održivim te generirati dodatne financijske izvore i kvalitetnije uređenje.

Lučica je, u skladu s aktualnim načinom njenog korištenja, podijeljena na sportski i nautički dio, a tijekom vremena izvedeni su i određeni građevinski zahvati, odnosno molovi. Stavljanjem van snage DPU Bunarina smatra se da će se stvoriti pretpostavke za fleksibilniju realizaciju planiranih zahvata u prostoru prema aktualnim potrebama. U postupku stavljanja izvan snage DPU-a tražit će se očitovanja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela u Puli, kao i DUUDI-ja (Državni ured za upravljanje državnom imovinom), Ministarstva obrane te MUP-a. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter