Uređeni nogostup bit će parking pod naplatom

Postavljaju se ivičnjaci u Kolodvorskoj ulici (M. ANGELINI)
Postavljaju se ivičnjaci u Kolodvorskoj ulici (M. ANGELINI)

Nakon dva mjeseca, koliko traju radovi u Kolodvorskoj ulici, čini se da bi ovog tjedna oni trebali biti okončani. Riječ je o završnim radovima na sanaciji asfaltnog zastora kolnika i nogostupa koje izvodi poduzeće Cesta d.o.o., a nakon što je prethodnih tjedana odrađena zamjena dotrajalih rubnjaka i slivnika oborinske odvodnje te izrađene rampe za svladavanje arhitektonskih barijera.

Do zgrade 1,6 metara

Kako ističu nadležni iz Grada Pule, projektom je na navedenoj lokaciji predviđeno i uređenje parkirališnih mjesta. "Sukladno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, na nogostupu će biti ostavljeno najmanje 1,6 metara širine za siguran i neometan prolaz pješaka", kažu u svom odgovoru na naše pitanje hoće li parkiranje na nogostupu, koje dosad nije bilo dozvoljeno, a ubuduće očito hoće, ometati pješake.

Upravo to parkiralište muči i stanare zgrade, doznajemo od njihova predstavnika Borisa Vidre. Naime, Grad Pula je predvidio na pločniku ispred ulaza u zgradu uređenje parkirališta koje će biti u sustavu naplate, a koje će, kako nam je prenio predstavnik stanara Boris Vidra, biti označeno.

- Nas zanima da li će se pritom doista voditi računa o tome da se stanarima i pješacima omogući nesmetan prolazak između parkiranih automobila i zgrade. Naime, i ranije su se ovdje automobili parkirali, doduše bili su u prekršaju jer je riječ o nogostupu na kojem je parkiranje zabranjeno, pa im je naplaćivana kazna. No, takva praksa pokazala nam je što možemo očekivati od parkiranja tik do zgrade i znamo što nam to donosi, rekao nam je Vidra.

Postavljanje stupića

Svakako će, kaže nam nadalje, insistirati da se osim obilježavanja parkirnih mjesta, postave i nekakvi stupići ili druge barijere kojima će se ograničiti, odnosno onemogućiti približavanje automobila što bliže zgradi, što je dosad bila praksa. Jednostavno će, kaže, tražiti da se ostavi dovoljno prostora za prolazak pješaka.

- Poučeni iskustvom, mogu reći da su ranije automobili bili parkirani tik do zgrade, pa zaista ne bismo da se to ponovi i sada kad bude parkiralište uređeno, rekao nam je Vidra.

Iako je na zgradi vidljiva i pukotina koja se proteže uvis prema krovištu, predstavnik stanara Boris Vidra kaže da je riječ o pukotini nastaloj od detonacija tijekom rata i nema veze s radovima koji su se posljednjih tjedana izvodili ispred samog ulaza. Kaže da za sada nema niti naznaka da se pukotina širi i to ih, tvrdi, ne muči.

Stanari su tek za kraj izrazili želju da se radovi što prije privedu kraju da ih vibracije od radnih strojeva i buka ne bi više uznemiravala tijekom dana. Po svemu, sudeći, od idućeg tjedna moći će odahnuti. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter