Uređena sjeverna kortina mletačke utvrde na pulskom Kaštelu

Cjelokupan projekt sanacije kortine vrijedan je gotovo 1,2 milijuna kuna (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Cjelokupan projekt sanacije kortine vrijedan je gotovo 1,2 milijuna kuna (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Na konferenciji za novinare u posjetiteljskom centru "Herman Potočnik Noordung" danas je predstavljen projekt rekonstrukcije, konzervacije, sanacije i zaštite sjeverne kortine mletačke utvrde Kaštel u Puli, a o čemu su govorili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, pulski gradonačelnik Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, Predrag Grubić iz Zaklade Adris te Lorella Limoncin Toth iz Konzervatorskog odjela u Puli.

- Utvrda Kaštel u kojoj je smješten Povijesni i pomorski muzej Istre građena je u 17. stoljeću, a izgradila ju je Mletačka Republika tijekom Tridesetogodišnjeg rata (1518.-1648.) kada je Pula postala važnom obrambenom točkom upravo za obranu mletačkih posjeda u južnoj Istri i osiguranje plovidbe Jadranom. Budući da je zbog starosti i dotrajalosti objekta pod utjecajem atmosferskih voda, a zbog neadekvatno izvedene hidroizolacije došlo do značajnih oštećenja na utvrdi, radovi rekonstrukcije i sanacije se, ovisno o mogućnostima, izvode kroz više godina, kazao je ravnatelj Kešac.

On je nadalje istaknuo da je, nakon što su konzervirane, sanirane i zaštićene istočna, južna i zapadna kortina, preostalo još obaviti adekvatne radove na sjevernoj kortini sa šetnicom. Autor arhitektonskog projekta je arhitekt Eligio Legović.

- Cjelokupan projekt sanacije kortine vrijedan je ukupno 1.184.319,19 kuna, a budući da u 2015. godini nisu osigurana sredstva za realizaciju investicije u cjelini, već u iznosu od 514,4 tisuće kuna, pristupilo se njezinoj realizaciji u fazama. Za prvu su fazu sredstva osigurali Ministarstvo kulture (150 tisuća kuna), Istarska županija (100 tisuća kuna), Zaklada Adris (100 tisuća kuna), Grad Pula (50 tisuća kuna), a vlastita sredstva muzeja iznose 114,4 tisuće kuna. Građevinski radovi počeli su 17. studenog i trajali su do 28. prosinca prošle godine, a tijekom siječnja i veljače ove godine izrađena je i postavljena metalna bravarska ograda, kazao je Kešac.

Radovi koji su odrađeni obuhvatili su rušenje betonskog parapeta, rekonstrukciju kamenog opločenja i kamenih rubnih ploča, potom učvršćenje parapeta i sanaciju zidova s unutarnje strane prema dvorištu. Sanirane su postojeće kamene rigole i postavljene nove na mjestu gdje su nedostajale, a izvršena je i rekonstrukcija kamenih rubnih ploča te je sanirana šetnica - hodna površina sjeverne kortine i pristupne rampe, koja iz dvorišta vodi do šetnice i na bastione utvrde.

Do sada je, naglasio je Kešac, u obnovu Kaštela uloženo sveukupno devet milijuna kuna, a u raznim su fazama pomagali i Uljanik te Turistička zajednica grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter