Uredena prva zgrada projekta Dolcevita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana okoncana je obnova gradevine na Kapitolinskom trgu 1 koja je bila ukljucena u gradski projekt "Dolcevita". Skidanjem skela oko obnovljene zgrade, koja je zasjala sasvim novim sjajem, pokazalo se da je projekt "Dolcevita", bez obzira na to što se na njega cekalo pune dvije godine, ipak bio pun pogodak. Zgrada naime izgleda kao nova, svježa i nadasve primjerena mjestu na kojem se nalazi - Forumu.

Po rijecima nadležnog gradskog procelnika Damira Prhata, suvlasnici zgrade iznimno su zadovoljni i nisu požalili što su se upustili u projekt koji im je na koncu donio prekrasnu gradevinu. Radovi su koštali 207,7 tisuca kuna.

- Zgrada na Kapitolinskom trgu je ispala fenomenalno. Prigovora nije bilo. Štoviše, suvlasnici su jako zadovoljni. Na tom primjeru se vidi kako "Dolcevita" treba izgledati, a zadovoljstvo suvlasnika je znak da trebamo ici dalje, rekao nam je Prhat.

Ureduju se još tri zgrade

Istaknuo je zatim da su upravo prijedlozi suvlasnika s Kapitolinskog trga rezultirali da projekt dobije vjetar u leda te da se mnogi drugi suvlasnici odluce na obnovu svojih gradevina. Dodao je da ce do kraja ovog ili pocetkom iduceg tjedna biti gotovi i radovi na zgradi u Ulici Sergijevaca 43 te da ce i ta gradevina biti lijepa i primjerena.

Kao što je najavljeno, u meduvremenu je pokrenuta još jedna "Dolcevita" i zasad su za obnovu zainteresirani suvlasnici 26 gradevina. Posebnost ovog drugog kruga natjecaja je što zainteresirani ne moraju živjeti u starogradskoj jezgri, kao što je to bio slucaj s prvim natjecajem.

Prhat je medutim napomenuo da je polovina pristiglih prijava nevažeca, odnosno nema potpunu dokumentaciju, tako da ce tek dio od 26 prijava uputiti konzervatorima nakon cega slijedi izrada troškovnika i tako dalje. Ostali ce morati prvo upotpuniti dokumentaciju.

Nedavno su poceli i radovi na zgradi u Maksimijanovoj 2/Sergijevaca 18, trecem od cetiri objekta obuhvacenim prvim natjecajem. Radove, kao i na Kapitolinskom trgu, izvodi pulska tvrtka Navi-coop, a ukupna vrijednost investicije s ukljucenom uslugom nadzora je 126,8 tisuca kuna. Pri kraju su i radovi u Ulici Sergijevaca 43, gdje je u tijeku obnova procelja koju izvodi soboslikarsko-licilacki obrt Lipa Hiža. Ukupni iznos investicije s uslugom nadzora iznosi 63,3 tisuce kuna.

Forum 11 odgoden za proljece

Osim navedena tri objekta, projektom "Dolcevita" obuhvacena je i zgrada na lokaciji Forum 11, no radovi na ovom objektu su odgodeni do proljeca iduce godine na zahtjev stanara. Izvodac radova na ovom objektu bit ce takoder Navi-coop, a iznos investicije s uslugom nadzora iznosit ce 127,7 tisuca kuna.

Podsjetimo, "Dolcevita" je projekt kojim Grad i pulska Turisticka zajednica, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sufinanciraju obnovu procelja i krovišta gradevina prije svega u starogradskoj jezgri. Inace, tijekom prvog natjecaja koji je proveden u prosincu 2009. godine pristiglo je 48 prijava. Medutim, sedam prijava stiglo je za gradevine koje su se nalazile izvan obuhvata zašticene povijesne jezgre i nisu evidentirane kao pojedinacno zašticena kulturna dobra te su u startu ostale izvan projekta.

Za 41 gradevinu nedostajala je dokumentacija te je ona naknadnim pozivom ipak upotpunjena. No, od Konzervatorskog odjela u Puli posebne uvjete ishodovalo je tek devet gradevina koje su u konacnici i udovoljavale kriterijima i propisima gradskog natjecaja. Neke su u hodu odustale od projekta, uglavnom zbog nemogucnosti zatvaranja financijske konstrukcije, te je realizaciju docekalo svega njih cetiri.


Podijeli: Facebook Twiter