Uređena lođa sa zvonima u donedavno oštećenom u pazinskom zvoniku

Dvorište kuće spašeno je zečjim nasipom (M. ANGELINI)
Dvorište kuće spašeno je zečjim nasipom (M. ANGELINI)

Dovršeni su u srpnju započeti su radovi na 2. fazi građevinske sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu izvedeni temeljem ugovora s Ministarstvom kulture, kojim je Gradu Pazinu za izvršenje ovog projekta odobren iznos od 100 tisuća kuna. Radovi su obuhvaćali postavljanje skele od lođe do početka piramide zvonika, koja se koristila za pristup piramidi, kako bi se, uvidom u postojeće stanje, izradio prijedlog sanacije. Potom su napravljene građevinske sonde za potrebe izrade tehničke dokumentacije. Uz to, ispitana je i ispravnost gromobrana. 

Za Sve Svete ponovo se čula zvona 

Tijekom radova demontirana je metalna konstrukcija i stakloplastične valovite ploče iznad zvona. Potom je slijedila izrada zaštitnih mreža od varenog Rabitz pletiva, koje su pričvršćene na okvire oblikovane prema otvorima trifora lođe zvonika na koje je postavljen okvir na svaku arkadu pojedinačno. Okviri su postavljeni na unutrašnje zidove, a montirani na spojnice s kojih se po potrebi mogu skidati. Nakon prošlogodišnje rekonstrukcije drvenih međukatnih konstrukcija i postavljanja zaštitnih mreža očišćen je ptičji izmet i ostale nečistoće, zatim je postavljena hidroizolacija, a uređeni su podovi lođe i piramide zvonika. U prolazu u prizemlju zvonika, nakon skidanja stare žbuke i čišćenja zida sanirani su kameni zid i svod.

- Radove je izvela tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja, dok je projektantski i stručni nadzor povjeren tvrtki Istra inženjering d.o.o. iz Poreča. Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 150 tisuća kuna. Svi radovi izvedeni su u dogovoru i uz odobrenje nadležnih konzervatora Konzervatorskog odjela iz Pule, a nastavak radova prijavljen je na natječaje Ministarstva kulture i Istarske županije za programe u 2018. godini te se očekuje njihov uspješan nastavak, kaže Emina Svilar, Viša stručna suradnica za kulturu Grada Pazina.

Lani, u ovo vrijeme, uoči blagdana Svih svetih, nakon više od godinu dana šutnje, ponovo su se oglasila zvona s pazinskog zvonika. 

Pazinska zvona teška 1.800 kila 

Naime, zbog procjene statičara da zvonjenje, odnosno rezonancija koja pri tom nastaje, negativno utječe na kamenu konstrukciju zvonika, posebno lođe u kojoj je postavljena metalna konstrukcija za zvona, zvona su bila isključena. Budući da je zvonjava sastavni dio liturgije i drugih vjerskih obreda, vjernici nisu bili zadovoljni da se zvona ne oglašuju, pa je kao privremeno rješenje, do cjelovite sanacije zvonika, nabavljena su i montirana elektronska zvona, koja ne izazivaju fizičke vibracije, kao što je to slučaj s pravim zvonima. Elektronska zvona, zapravo su zvučnici montirani na drvene nosive grede nad lođom za zvona, povezana s elektronskim uređajem koji je montiran u crkvi. Elektronska zvona raspolažu brojnim mogućnostima zvonjenja, a izbor pojedine vrste zvonjenja, ovisno o obredu i oglašavanju sata na zvoniku vrši se elektronskim uređajem instaliranim u crkvi.

Pazinski zvonik podignut je pred više od tristo godina, 1705. u vrijeme cara Josipa I., kada je predsjedajući komore bio grof Karlo od Breinera, biskup porečki grof Aleksandar Adelasi, kapetan pazinski barun Benvento Ruvere, a pazinski prepozit Ivan Fator, uklesano je na ploči nad južnim portalom prolaza koji kroz zvonik vodi prema crkvi. Prije njega crkva je imala zvonik prigrađen uz zapadno pročelje. Zvonik je sazidan od kamenih blokova, visok je 45 metara, lođu sa zvonima sa svake strane krase po tri arkade, a nekoć je imao četiri zvona ukupne težine 2.850 kilograma, od kojih su tri 1916. skinuta za potrebe vojske. Na njihovo su mjesto 1928. stavljena tri zvona ukupno teška 3.200 kilograma, ali 1942. za potrebe talijanske vojske skinuto je najveće, pa je njegovo mjesto ostalo prazno. Danas zvonik župne crkve Sv. Nikole ima samo dva zvona: jedno teži oko 1.100, a drugo oko 700 kilograma. (Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter