Uređena i nova staza od Šušnjevice do Male Učke

(J. ORLIĆ)
(J. ORLIĆ)

Članovi pulskih planinarskih društava Elektroistra i Glasa Istre proteklu su subotu i nedjelju uređivali i označavali niz planinarskih staza na Ćićariji i Učki. Održavanje staza velik je posao jer treba očistiti i markirati oko 200 kilometara Istarskog planinarskog puta koji se proteže od zapada do istoka Poluotoka - od Umaštine preko Ćićarije i Učke do Crne punte iznad Skitače. Svako planinarskog društvo u Istri ima za zadatak održavanje jednog dijela staza. Cijela je Ćićarija premrežena planinarskim putevime, a markacijske oznake moraju biti vidljive i precizno istaknute kako se pješaci ne bi izgubili.

Zanimljivost staze je vidikovac Petrč

Tako je u subotu grupa planinara PD Elektroistre uz svesrdnu podršku mještana Šušnjevice završila uređivanje staze koja od tog sela vodi do Male Učke. Riječ je o završnom čišćenju i konačnom markiranju ovog devet kilometara dugog puta koji do sada nije bio označen u prirodi, pa tako niti ucrtan na kartama.

Jedan je od dva prilaza koji s Čepićkog polja vodi prema Učki i stoga je Istarski planinarski savez odlučio zadužiti PD Elektroistra da ovog proljeća uredi tu novu stazu. Drugi prilaz iz Čepića također održava ovo društvo, a riječ je o Jadrankinom putu koji vodi do Kožljaka.

Zahvaljujući Albertu Mikleušu iz Šušnjevice i njegovoj obitelji nova staza ide trasom starog ali zaraštenog puta kojim su nekad prolazili mještani ovih sela odlazeći prema Maloj Učki. Tuda je, kaže Albert, on hodao u djetinjstvu i poznat mu je svaki kamen i lokva kao što je Škalja od Turka ili kako se kaže u vlaškom  govoru Škuoaja lu Turuku. Riječ je o povećoj kamenoj škrapi u kojoj uvijek ima vode pa služi i kao pojilište za divljač u ovom sušnom kamenitom kraju. Zanimljivost staze je i vidikovac Petrč odakle se vidi Istra sve do Uljanikovih dizalica.

Dobru ruku u obavljanju ovog volonterskog posla dali su i drugi mještani Šušnjevice zajedno s planinarima, pa su škarama, pilama, trimerima, kistom i bojom u rukama u brdo krenuli i Jani Štroligo, Korado Ljubičić, Kristijan Kontuš, Robert Vojić, Radivoj Đurđev, Lorena Skoko, Gracijela Blašković, Silvia Kalebić, Vesna Gojak, Moris Žiković, Željko Lorencin, Josip Horvat, Enio Bugarin, Dragan Drobnjak i Nataša Radola ovlaštena markacionistica iz PD Glas Istre. Posebne zasluge pripadaju Lučili Mikleuš koja je za sve sudionike skuhala izvrsnu maneštru i savijaču od oraha, a Turistička zajednica Kršan bila je sponzor.

Visinska razlika 850 metara

Ova će planinarska staza na kartama Istarskog planinarskog puta biti označena pod brojem 688, duga je devet kilometara i njome se savladava 850 metara visinske razlike.

Na drugom dijelu Ćićarije veliku akciju markiranja i uređivanja staza odradilo je i Planinarsko društvo Glas Istre. Šezdesetak planinara podijeljeno u šest grupa obnavljalo je staze od Trstenika, do Gomile, Orljaka, Županovog i Brajkovog vrha. Ukupno je predviđeno da će sve grupe obići 40 kilometara puta kako bi staze bile prohodne i dobro označene. Posebno je to važno za predstojeću trku "100 milja Istre" čija će trasa prolaziti i navedenim putovima. U PD Glas Istre desetak je aktivnih ovlaštenih markacionista, doznajemo od Nataše Radola.

Druga grupa planinara na Koritima je čistila okoliš planinarske kuće, dovršavali nove sanitarije, bojali su fasadu, čistili i uređivali unutrašnjost kuće. Vrijednost svih ovih akcija tim je veća jer se radi o volonterskom doprinosu članova planinarskih društava za zajednicu odnosno sve ljubitelje pješačenja prirodom. (Snimila i napisala Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter