Uredena cetiri školska praktikuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Ministarstva turizma i Istarske županije u srijedu su predstavili projekt uredenja cetiri praktikuma strukovnih škola turisticko-ugostiteljskog smjera u Istri koji su opremljeni nakon što je sklopljen ugovor i aneks ugovora izmedu Ministarstva i Županije o sufinanciranju uredenja kabineta u ukupnom iznosu od 1.260.000 kuna, s obavezom da svaka strana osigura polovicu iznosa.

Strukovna škola Eugena Kumicica u Rovinju dobila je opremu i uredaje u vrijednosti 310 tisuca, Srednja škola Mate Balote u Porecu 400 tisuca, Srednja škola Mate Blažine u Labinu 250 tisuca a Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli pripalo je 300 tisuca kuna donacija u opremi.

Ova je sredstva Ministarstvo turizma dodijelilo još 2008. godine, ali su škole godinama cekale na opremu jer je Istarska županija, kojoj je pripala obaveza postupka javne nabave, tri puta ponavljala natjecaj. Ravnatelji su upozorili da je postojala bojazan da nece uspjeti povuci sredstva ukoliko Županija ne odradi svoj posao. Na kraju je ugovor sklopljen s tvrtkom Didacta iz Slavonskog Broda.

- Ispalo je da je lako doci do novca iz Ministarstva turizma, da bi se potom cijela procedura pokazala silno kompliciranom, rekla je ravnateljica pulske škole Liljana Radoš. Vrijedna oprema je tijekom ljetnih mjeseci postavljena te se vec koristi, što se moglo vidjeti prilikom obilaska praktikuma pulske škole gdje su opremljeni kabineti kuharstva i posluživanja.

- Zahvaljujuci ovim ulaganjima školski kabineti u Istri pocinju nalikovati pravim profesionalnim kuhinjama što ce privuci veci broj ucenika u ova zanimanja, kazala je procelnica županijskog odjela za obrazovanje Patricia Smoljan. Da je tome tako, potvrdila je Radoš rekavši da u posljednje vrijeme u školi upisuju po dva razreda za kuhare, dok je ranijih godina bilo teško popuniti pola razrednog odjeljenja.

Ivo Bašic, savjetnik ministra turizma, kazao je da projekt poticanja školovanja za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu daje rezultate.

- Podaci upisa pokazuju da raste interes za ova zanimanja i da sve cešce ucenici s boljim ocjenama dolaze u ove škole. U tri godine je uredeno 50 posto svih kabineta turisticko-ugostiteljskih škola u što je uloženo 26 milijuna kuna, kazao je Bašic te napomenuo da projekt uz Ministarstvo financiraju županije, komore i gospodarski subjekti. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter