Ureden Zlaticev trg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotu godišnjicu rodenja glazbenog pedagoga, urednika i kriticara te skladatelja i profesora Slavka Zlatica Grad Pula je obilježio hortikulturnim uredenjem njemu posvecenog trga na raskrižju Stankoviceve, Valturske i Grožnjanske ulice, a u sklopu projekta "Pulske zelene oaze".

Radovi zapoceti 2009. dovršeni su prošlog tjedna te su obuhvacali postavljanje sustava za navodnjavanje, zamjenu, odnosno navoz zemlje, kao i sadnju grmlja i trajnica. Obnovljene klupe su po dovršetku radova vracene na svoje mjesto na stazici koja presijeca zelenu površinu.

Ukupna vrijednost hortikulturnog uredenja, koje ukljucuje i nabavu biljnog materijala, iznosi 45.000 kuna. Postavljanje sustava za navodnjavanje koštalo je pak 25.000 kuna. Radovi ipak nisu startali u planirano vrijeme zbog potrebe sanacije potpornog zida na istoj lokaciji koji se urušio sredinom veljace.

Troškovi uredenja pokriveni su novcem iz programa održavanja komunalne infrastrukture za 2010., a u sklopu pojacanog održavanja javnih zelenih površina.

Cilj projekta "Pulske zelene oaze" je širenje sustava za automatsko navodnjavanje te promjena nacina hortikulturnog uredenja novih i postojecih zelenih površina. Iniciran je nakon što je u rad stavljen sustav za zalijevanje iz izvora Karolina, cije je korištenje zapoceto zalijevanjem površina u okolici Arene. Na takvim površinama su uglavnom zasadene trajnice buduci da su se pokazale kao odlican odabir za naše podneblje. Naime, osim što dobro podnose visoke temperature, najljepše cvjetaju u ljetnim mjesecima.


Podijeli: Facebook Twiter