Uređen buzetski vidikovac na Goričici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S vidikovca na Goričici, popularnih Stijena, kažu, najljepšeg buzetskog vidikovca kojeg posjećuju i turisti, pruža se prekrasan pogled na starogradsku jezgru i obronke Ćićarije, a odnedavno se u slikovitom krajoliku može uživati s novo uređene lokacije.

Sredstva za uređenje vidikovca u iznosu od 30.000 kuna osigurala je Hrvatska turistička zajednica kroz program poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima, a projekt su podržali i gradski Odjel za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, komunalna firma Park te TZ Buzet.

- Uspjeli smo postaviti tlakovac na rizli, tri nove klupe, novi koš za smeće, ogradu i rasvjetu, odnosno jedan solarni LED kandelaber. Prema projektu, budući da je stijena strma, postavljena je i zaštitna ograda koja prati konfiguraciju terena. Dovršen je i projekt za unutrašnje uređenje obližnje crkvice sv. Ane. U planu je uz taj zahvat riješiti dekorativnu vanjsku rasvjetu crkvice za što je već pripremljena elektroinstalacija, urediti prilazni put prema vidikovcu i crkvici te postaviti turističku signalizaciju, izjavio je predsjednik Mjesnog odbora Buzet Mauro Merlić.

Nastavljen je time višegodišnji projekt kojeg je inicirao upravo buzetski MO, kojemu je krajnji cilj valorizirati crkvicu i koristiti je kao galerijski prostor, ali i mjesto održavanja drugih kulturnih sadržaja.

Crkvica sv. Ane, jedini sakralni objekt na području MO-a, poseban je već i stoga što je u gradskom vlasništvu. Prava je rijetkost, naime, da je takav objekt pod kapom jedinice lokalne samouprave. Prije nekoliko godina MO Buzet pokrenuo je i pučku feštu pod nazivom Fešta sv. Ane na Goričici, a prikupljenim sredstvima i donacijama do sada je sanirano krovište crkvice, zvonik i prednja fasada te su postavljeni oluci. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter