Uređaj Siniše Brođanca iz Pule nagrađen brončanom medaljom

Antikviteti se tijekom sajma izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama… (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)
Antikviteti se tijekom sajma izlažu u starogradskoj Lođi, na ulicama… (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

Nakon uspjeha na nedavno održanom međunarodnom sajmu inovacija u Nuernbergu, hrvatski inovatori ponovno se vraćaju s medaljama, dvije zlatne, četiri srebrne i jednom brončanom medaljom, ovaj put s 13. Međunarodnog sajma inovacija, najvećeg takve vrste u Aziji, koji se od 30. studenog do 3. prosinca održava u Seoulu.

Nagrađeno sedam inovacija

Među nagrađenima je i više puta nagrađivani istarski inovator Siniša Brođanac iz Pule koji se iz Seoula vraća s brončanom medaljom za uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokaciju vozača. Brođanac je za isti uređaj u travnju ove godine na 45. Salonu inovacija u Ženevi nagrađen zlatnom medaljom. Cilj tog uređaja je smanjenje smrtnosti motociklista stradalih u nesrećama. Riječ je o napravi koja u manje od jedne minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo-lociranju, što uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća. Moto SOS lokator dobio je u travnju u Ženevi i posebno priznanje KIPA- Korejske asocijacije inovatora, a već je ranije nagrađen zlatnom medaljom na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija "ARCA- 2016".

Sudjelovanje hrvatskih inovatora na sajmu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatska je na sajmu, predstavila ukupno osam inovacija od kojih je sedam nagrađeno. Dvije su nagrađene zlatnom, četiri srebrnom i jedna brončanom medaljom.

  Zlatne medalje osvojili su Hidraulični servomotor za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni inovatora Damira Rogoza, Antuna Miholovića i Tvornice Turbina Karlovac i Medicinski električni krevet Lift & go tvrtke Bernarda iz Pušćina.

Velika i jaka konkurencija

Srebrnom medaljom nagrađeni su GRUNNER pametni električni bicikl Ivana Golubića i tvrtke Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine, Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta tvrtke RŽV Čakovec, 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor i Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor te Mobilna solarna energetska jedinica Mosej 2.2. Ronilačkog kluba "Zrinski" iz Karlovca. Inovacija Višenamjenska dvorišna vrata u sklopu pametne kuće, grupe autora Srednje Tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba, nagrađena je posebnom nagradom Asocijacije inovatora Indonezije.

Na sajmu na kojem je predstavljeno više od 740 inovacija iz 34 zemlje svijeta, hrvatski inovatori su ostvarenim uspjehom još jednom pokazali da idu ukorak sa svjetskim postignućima. (M. Ko., H)


Podijeli: Facebook Twiter