Ured UNESCO-a sufinancira festival etnofilma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 3. do 5. svibnja u Rovinju ce biti održano 4. izdanje Festivala etnografskog filma, i to na nekoliko lokacija - u Multimedijalnom centru, Zavicajnom muzeju i Batani, najavljeno je na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu, koji je organizator ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj.

Prvi put festival financijski pomaže i ured UNESCO-a iz Venecije. Budžet je 150 tisuca kuna, cemu treba dodati i brojna sponzorstva. U sufinanciranju pomažu i Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Grad Rovinj te njegov TZ.

Lidija Nikocevic, ravnateljica EMI-ja, istaknula je da uz revijalni postoji i edukativni dio festivala. Tako se na radionici vizualne antropologije i montaže filma koja je pocela vec u petak - vode je dr. Alana Grossman iz Londona i Vlado Gojun sa zagrebacke Akademije dramskih umjetnosti - može nauciti kako film snimljen na terenu pretvoriti u dokument.

Tamara Nikolic ?eric, voditeljica projekta, kazala je da su od 126 prijavljenih filmova za natjecateljski program izabrana 24, medu kojima i tri hrvatska (dva su TV-produkcije, a jedan je nastao u nezavisnoj produkciji). Osim iz Hrvatske, filmovi su iz Španjolske, Kanade, Srbije, Italije, Njemacke, SAD-a, Australije, Velike Britanije, Indije, Belgije, Brazila, Argentine, Luksemburga, Švicarske, Danske te s Tajvana. Pobjednike u cetiri kategorije izabrat ce žiri, odnosno eminentni strucnjaci Jacques Lombard, Nicole Hewit i Etami Borian.

U popratnom programu bit ce, u suradnji s UNESCO-om, organiziran okrugli stol o vizualnoantropološkim metodama u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantnoj politici na prostoru jugoistocne Europe.

Bit ce predstavljena i najnovija knjiga Jay Ruby i Marcusa Banksa o vizualnoj antropologiji, a s njima ce biti organiziran i dorucak na rovinjskoj tržnici. Radi se o svjetskim strucnjacima u podrucju vizualne antropologije.

Moci ce se razgledati izložba fotografija francuskih autora Magali Him i Mathilde Guermonprez pod nazivom "Povratak u zemlju", o povratku pet Malijaca u rodnu zemlju nakon godina rada u inozemstvu. Tetkine radosti naziv je programa zapocetog 2007. kao eksperimentalni mixtape muzike producirane u bivšoj Jugoslaviji 1960-ih, 70-ih i 80-ih godina te se i ove godine nastavlja partyjem u Cinema baru, a nastupaju WooD, Borka i Bakto. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter