Ured turskog premijera: Erdoganove snimke lažne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured turskog premijera Tayyipa Erdogana priopćio je da su krivotvorene i "potpuno neistinite" audiosnimke na YouTubeu na kojima navodno Erdogan kaže sinu da se riješi velikih iznosa novca na dan kada se doznalo za istragu o mitu u njegovoj vladi.

Agencija Reuters nije mogla provjeriti autentičnost audiosnimaka koje su u ponedjeljak kasno navečer stavljene na YouTube. Na snimkama se može čuti glas navodno Erdoganov kako moli svoga sina da ukloni novac iz njegova doma.

Snimke su navodno Erdogana i njegova sina Bilala koji razgovaraju kako svesti iznose na "nulu" razdijelivši ih između nekoliko poslovnih ljudi. U jednom trenutku navodno Bilal kaže da treba ukloniti još oko 30 milijuna eura.

Snimke koje se pojavljuju dva dana nakon što je Erdoganova stranka AK službeno počela kampanju za lokalne izbore koji su krajem ožujka mogle bi biti posljednje od navodnih otkrića u korupcijskom skandalu za koji Erdogan tvrdi da je orkestriran da bi ga se skinulo s vlasti.

- Snimke koje su objavljene preko interneta ove večeri, zajedno s navodima da se radi o telefonskom razgovoru između premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegova sina, su potpuno neistinite i proizvod nemoralne montaže, rekao je u priopćenju Erdoganov ured. "Oni koji su stvorili ovu prljavu zavjeru usmjerenu na premijera Republike Turske odgovarat će pred zakonom", rečeno je.

Erdogan je održao izvanredni sastanak sa zamjenikom premijera Besirom Atalayjem, ministrom unutarnjih poslova Ekfanom Alom i šefom obavještajne službe Hakanom Fidanom nakon što su se pojavile snimke, rekao je visoki turski dužnosnik.

Sastalo se i čelništvo glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), a stranački glasnogovornik Haluk Koc je pozvao vladu da podnese ostavku.

- Turska ne može nastaviti svojim putem s ovom prljavštinom, ovim teretom, rekao je Koc novinarima, kako prenose turski mediji.

Korupcijski skandal koji je izbio 17. prosinca pritvaranjem poslovnih ljudi bliskih Erdoganu i sinova triju ministara eskalirao je u jedan od najvećih izazova njegovoj 11-godišnjoj vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter