Ured predsjednika ceka zakone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured predsjednika RH posljednjih deset godina funkcionira neustavno, ocijenio je u srijedu Ustavni sud.

Takvu ocjenu Ustavni sud donio je povodom prijedloga Zagrepcanina Petra Marije Radelja, koji cesto upozorava na nepravilnosti u hrvatskom pravnom korpusu. Kako je utvrdio Ustavni sud, promjenom Ustava iz studenog 2000. godine jasno je naloženo Saboru da u roku od dvije godine donese zakone koji reguliraju predsjednikovo ustavno pravo imenovanja i razrješavanja svojih savjetnika i zaposlenika u Uredu.

Strukturu Ureda, prema Ustavu, odreduje zakon i sam predsjednik Republike posebnim pravilnicima, koji su trebali biti doneseni na temelju tog zakona. Do danas, medutim, Sabor nije donio taj zakon.

- Predsjednik Republike nije mogao formalno-pravno donositi odluke o Uredu bez zakona. Ali smije li se zanemariti cinjenica da Sabor nije donosio zakone?, rekao je sudac Ustavnog suda Damir Krapac.

Buduci da je u tijeku postupak promjene Ustava, Ustavni sud ocjenjuje primjerenim uputiti Saboru svoje izvješce i utvrditi navedeni problem te istaknuti potrebu njegova rješavanja, navodi taj sud.

"Snažno podržavam izvješce Ustavnog suda jer ono konstatira kako oni koji jesu nadležni za donošenje zakona nisu donijeli zakon kako to Ustav traži", rekao je u srijedu predsjednik Ivo Josipovic na konferenciji za novinare u svome Uredu na Pantovcaku.


Podijeli: Facebook Twiter