Urbanom području Pule 30 milijuna eura

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), definiranog u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Riječ je o mehanizmima za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućuje pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti i provedbe složenih strategija razvoja urbanih područja.

Urbano područje Pule unaprjeđenju kulturne baštine u svrhu turizma dobit će oko tri milijuna eura, za stavljanje u funkciju bivših vojnih zona oko sedam milijuna eura, a za čisti urbani promet oko 4,4 milijuna eura. Pritom treba naglasiti da 25 posto potrebnog iznosa za svaki projekt osigurava Puljština, dakle, na sveukupni iznos riječ je o deset milijuna eura, odnosno oko 75 milijuna kuna.

Za urbano područje Pule ministarstvo je odredilo da na raspolaganju stoji 30,62 milijuna eura, odnosno oko 230 milijuna kuna. Radi se o iznosu uz pomoć kojeg se može znatno podignuti društveni, ali i infrastrukturni standard u pulskom urbanom području i ovo je velika prigoda za Puljštinu, jer popis mogućnosti ulaganja je uistinu velik.

U urbanom području Pule, pored grada Pule nalazi se i grad Vodnjan, te općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta. Partnersko vijeće savjetuje pri izradi strategije koju usvaja Gradsko vijeće Pule, kao sjedište urbanog područja. Što se, pak, tiče Fažane, koja se nije na vrijeme uključila u partnerski odnos s ostalim gradovima i općinama Puljštine, ignorirajući pozive, Pula je pokrenula inicijativu da ju naknadno uključi. (Goran ROJNIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter