Urbano područje Pule dobiva ured ITU mehanizma u zgradi katastra

Ilustracija (A. M.)
Ilustracija (A. M.)

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije usvojilo je odluku koju potpisuje ministrica Gabrijela Žalac, kojom se Gradu Puli dodjeljuju bespovratna sredstva i to u iznosu od 6,7 milijuna kuna za sufinanciranje projekta "Tehnička pomoć ITU PT". Riječ je ustvari o sufinanciranju pulskog Ureda ITU mehanizma, putem kojeg će se realizirati projekti urbanog područja Pule, za što je Puli i okolici na raspolaganju 30,6 milijuna eura bespovratnih sredstava, odnosno 229 milijuna kuna.

Sufinanciranje opreme i plaća

Kako nam pojašnjavaju iz Grada Pule, za voditelja Ureda ITU mehanizma bit će postavljen Damir Prhat, nekadašnji pročelnik komunalnog sustava i imovine, a u zadnje vrijeme zamjenik pročelnika Ureda Grada. Uz njega u uredu će se zaposliti još četiri osobe, za javnu nabavu, provođenje europskih projekata te financije. Ured ITU mehanizma smjestit će se na treći kat, trenutno prazan, zgrade Katastra, koja je u vlasništvu Grada Pule, a početak rada ureda predviđa se za jesen.

Ono što svakako treba istaknuti je da se bespovratna sredstva dodjeljuju za projekt formiranja Ureda ITU mehanizma, a prihvatljivi troškovi su troškovi osoblja (plaće), troškovi putovanja, troškovi raznih edukacija i izvođenja edukacija, potom troškovi nabave računalne i uredske opreme te troškovi usluga vanjskih stručnjaka, kao i troškovi PDV-a za koji korisnik nema pravo ostvariti odbitak. Jednom riječju, 85 posto svih troškova ureda sufinancirati će se bespovratnim sredstvima.

To uključuje bruto plaće i doprinose na plaće te prijevoz na posao, božićnicu i regres. Potom će se sufinancirati troškovi putovanja, smještaja i dnevnice na službenim putovanjima, kao i sve edukacije djelatnika ureda ili edukacije koje će ured organizirati. Praktički, tim će se novcem u cijelosti urediti pulski Ured ITU mehanizma, odnosno nabaviti računalna i uredska oprema i to razna računala, monitori, pisači, fotokopirni aparati, toneri, računalni programi, itd… Sufinancirat će se i svi troškovi usluga vanjskih stručnjaka za podršku u provedbi aktivnosti i poslova posredničkog tijela, odnosno razne pomoći u identifikaciji projekata kandidiranih za dodjelu bespovratnih sredstava, ocjenu zrelosti projekta, u pripremi projekata, itd…

- ITU mehanizam novi je razvojni potencijal i okosnica brzog gospodarskog rasta urbanog područja Pule, kao i prilika za privlačenje novih investicija koje će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog našeg područja. Pula je grad s najviše poduzetnika u Hrvatskoj u odnosu na broj radno sposobnih stanovnika, a upravo sredstva ITU mehanizma usmjerit će se za nastavak njihovog jačanja i razvoja. Upravo zbog toga, veseli me skorašnje otvaranje novoustrojenog ITU ureda u Puli, koji će djelovati kao svojevrsna platforma za provedbu projekata od strateške važnosti, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić i dodao kako vjeruje da će novoosnovani ITU ured uvelike olakšati realizaciju čitavog seta konkretnih zajedničkih projekata i aktivnosti namijenjenih održivom razvoju urbanog područja. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter