Urbani piknik Samhain u pulskoj galeriji Makina

Voditeljica je bila Paola Orlić
Voditeljica je bila Paola Orlić

Treći po redu Urbani piknik, nazvan "Samhain 2012.", održan je sinoć u pulskoj galeriji Makina. Samhain je jedna od četiri drevne keltske svetkovine, a obilježava se između jesenskog ekvinocija i zimskog solsticija. To je treći i posljednji žetveni festival koji odražava čovjekovu povezanost s prirodom i dušama predaka, a slavi se u noći između 31. listopada i 1. studenog.

Posjetitelje Makine su na ovom Urbanom pikniku dočekale posebno spravljene i dizajnirane gastro i enokreacije u režiji Doris Cerin, Nicolette Bajlija, Aleša Winklera, Andree Trapan i Gorana Zgrablića. Kroz gastronomske delicije i eksperimente publiku je vodila Paola Orlić, koja je napomenula da se Urbani piknik organizira na principu dobre volje i darivanja te da se nada da će se ta tradicija i nastaviti.

Doris Cerin predstavila se svojom "Božanskom zimnicom", a posjetitelji su mogli uživati u njenim kombinacijama slatkog i slanog, u kojima slatko ipak prednjači. Kesten pire, velutata od breskve vinogradarke, škampi, pašteta od kokošjih jetrica - sve su to naizgled nespojivi okusi koje je Cerin vješto kombinirala i dala na kušanje gostima Makine.

Nicoletta Balija govorila je o "Simbolici maslinovog ulja i jesenskih plodova", a publika je mogla kušati kombinaciju vrhunskog ulja i leće. Aleš Winkler sa Stancije Kumparička održao je malo predavanje o satiru i doveo ga u vezu sa svojim sirevima, a na kušanje je dao nagrađeni svježi sir od kozjeg mlijeka s dodatkom istarskog šafrana, nazvan Pucadura. Andrea Trapan govorila je o procesu stvaranja vina, dok je Goran Zgrablić održao eksperiment s Trapanovim vinima, kojim je pokušao otkriti utječe li glazba koju slušamo dok pijemo vino na njegov okus i kiselost.

Unatoč kišnom vremenu Makinu je pohodio veliki broj ljudi koji su znali da od Urbanog piknika mogu očekivati zanimljiva iznenađenja za nepce. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter