Urbana naiva u čast slobode

Dubravko Duić Dunja (M. ĆURIĆ)
Dubravko Duić Dunja (M. ĆURIĆ)

Deset crteža u boji, uglavnom rapidografom 0,1 i tušem, te dvije skulpture - Tena i Rozalija - čine zanimljivu izložbu koja je u povodu predstojećih dana prisjećanja na žrtvu Vukovara otvorena u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Vukovarskog branitelja i jednog od zapovjednika obrane Mitnice, Dubravka Duića - Dunju, koji je jedan dio svog prognaničkog života nakon povratka iz srpskog koncentracijskog logora u Nišu proveo na Lošinju, a ostatak njegove obitelji u Vodnjanu, po sličnim crtežima pamtimo kao ilustratora u našem listu u kolumnama o Vukovarcima i Slavoncima koje je njegov otac Ante Duić - Dunja godinama pisao.

Sjeno, ribiči, Tena i Rozalija

No, ove nove slike, crteži, kako ih je na otvaranju izložbe i sam nazvao - urbanom naivom, poentilistikom - nisu više samo dekorativna ilustriranost, već duboko proživljen san i dočarana javnost rodne Slavonije koja se sve više budi, a iz slika izvire ona hedonistička raskalašenost koju tek Raspelo, kao čest motiv, drži u nekoj pokornoj mirnoći. Križ nije više samo simbol na raskrižjima putova i sokaka, on izrasta iz cvjetne livade, žutih suncokreta i stapa se s tom ravnicom u optimističnom plavetnilu.

Tu je ono sjeno koje mami na izležavanje i putenu igru, kruh proboden čavlom asocira na teške muke da se do njega dođe i čaša prolivenog vina kao dodatne raskoši, raspojasani hramonikaš i alasi - ribiči u svom lovu na štuke u suncezalazu…, a i Tena i Rozalija su one prave obilne snaše koje mute mozak. Sve to na neki način otkriva jednog novog i vedrijeg autora koji očito u strpljivoj igri točkica i crtica obnavlja ranjenu dušu, ali i širi novi optimizam i radost, pa čak i nudi karte za kocku do savršenstva preslikane asove (bunda-tikva i herc-srce).

Dva rada za pulsku bolnicu

Ivan Dumendžić, predsjednik pulske Udruga logoraša koncentracijskih srpskih logora, koja je i domaćin ovoj izložbi, na otvaranju je rekao da će dva rada biti poklonjena pulskoj bolnici i tamošnjem osoblju koje se godina nesebično brine i pomaže invalidima Domovinskog rata.

Slike Dubravka Duića Dunje mlađeg danas se nalaze u mnogim zbirkama i privatnom vlasništvu od Japana do Australije, a zanimljivo je i to da su njegove ilustracije iz života Slavonaca, objavljene u istoimenoj knjizi njegova oca, koja je nekim čudom preživjela razoreni Vukovar te s mokre ulice pokupljena i završila potom kod izgnanog autora u Vodnjanu. Bila je ona i posljednje tiskano djelo u nekadašnjoj pulskoj Tiskari, 1994. godine, koju je za izdavača potpisao Valter Drandić.

Danas predstavljanje knjige Davora Batraca

Nakon Svete mise u Katedrali za žrtve Grada heroja u 18 sati, u 19 sati će biti predstavljena knjiga svjedočanstava o ratnim i poratnim događajima Davora Batraca iz Našica, također vukovarskog branitelja i uznika koji je s Duićem u Nišu dijelio istu ćeliju. Batrac je s još šezdesetak svojih kolega dragovoljno došao braniti Vukovar, a više od polovice ih je poginulo, petnaest ih je zadnjih tri godine diglo ruku na sebe, a samo ih je još nekolicina ostala koja ne posustaje u borbi s posljedicama rata, alkohola, narkotika i svime onime što su proživjeli u logorima, a o čemu u knjizi iz prve ruke piše sam Batrac. (Napisao i snimio Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter