Urbana Istra 80-ih na fotografijama i CD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Emocije, memorija, kolektivizam, dobro je, odmah na pocetku, Mladenka Batalic iz izdavacke kuce Mara sažela u cetvrtak atmosferu u MMC-u Luka najavljujuci predstavljanje tradicionalnog županijskog projekta "XIIxII", kalendara za 2011. i glazbenog CD-a, ove godine okupljenih pod temom "Urbana Istra 80-ih".

Proizvodi su to nastali suradnjom županijskog Odjela za kulturu s MMC-om Luka i pulskom udrugom Art&Music.

Promociju je pratio i okrugli stol na kojem su o Istri 80-ih govorili Igor Dražic, autor vecine fotografija u kalendaru, Branimir Slijepcevic Brada, koji stoji iza CD-a, kompilacije s pjesmama 12 bendova iz cijele Istre, a o glazbenoj sceni iz prve je ruke svjedocio i Edi Maružin, voda Gustafa; Gorka Ostojic Cvajner i Gordana Restovic govorile su o Puli i Porecu tih godina, Mladen Lucic Luc o Poletu i njegovu utjecaju na razvoj fotografije, glazbe i urbanog duha u cijeloj zemlji, a Sven Dukic je podsjetio na pocetke emisije "AT klub", koja je pod pokroviteljstvom Arenaturista emitirana na Radio Puli.





Mnogi Puljani došli su se prisjetiti tih godina, tadašnje glazbene i (sub)kulturne scene u gradu, ali i svoje mladosti, prepoznati se na fotografijama koje je Dražic neumorno snimao na ulicama, izložbama i koncertima. Projekcija 500-tinjak njegovih fotografija i sljedecih se dana može pogledati u Luci.

Oko Dražicevog je bogatog fotoarhiva i nikla ideja za prikupljanjem materijala iz 80-ih, ali su inicijativu Mirjane Grahovac-Vojinovic, tajnice MMC-a, zaustavile recesijske godine da bi, eto, sada uskrsnula u sklopu tradicionalnog projekta Županije.

Na CD-u su, uz tadašnje predvodnike - Gustafa y njegovih dobrih duhova, po jedna pjesma KUD Idijota te grupa Boykot Fur, Cacadou Look, Hard Time Band, Idiogen, Gola jaja, Šumski pjevaci Gortanove uvale, Trauma, Messerschmitt, Sidarta Blu i Castel, ukupno njih 12 iz Pule, Vodnjana, Pazina, Poreca, Labina, Opatije i Kopra.

Urbanu Istru iz 80-ih u županijskom kalendaru za 2011., osim šest Dražicevih fotografija, snimljenih u Puli i na rovinjskoj Grisiji, ilustriraju i po jedna fotografija iz Labina, Poreca, Pazina, Vodnjana i Grožnjana, autora Danila Dragosavca, Darija Sošica, Vladimira Bugarina, Sergia Gobba i Rajka Tasica. Valja spomenuti i izuzetno topao, intimisticki uvodni tekst Leonide Kovac.

Nakon izložbe u Luci, koju je pripremila Tea Bicic, fotografije korištene u kalendaru Županija ce donirati fundusu Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Iz ovog je projekta vec donirano 50-ak umjetnickih radova, a projekt je, culo se u cetvrtak, u cetiri godine okupio cak tristotinjak sudionika.

Valja dodati da su kalendar i CD namijenjeni reprezentaciji - Županija ce ih, osim svojim suradnicima i partnerima, darivati i kulturnim institucijama u Istri, clanovima Kulturnog vijeca IŽ, umjetnicima… - pa ih, unatoc velikom interesu generacija koje pamte 80-e, nije moguce kupiti. (Duška PALIBRK, snimio Manuel ANGELINI)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter