Urban predstavio «Kunderu»

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecki kantautor Damir Urban i njegova prateca grupa Cetvorka predstavili su premijerno svoj novi album «Kundera» u petak navecer u sklopu 2. regionalne glazbene konferencije Adria Music Conference u umaškom hotelu Melia Coral.

Snimali su ga 12 dana na Žumberackoj gori, u imroviziranom studiju. Sve se snimalo svirajuci uživo, tako da su ovoga puta svjesno žrtvovali tehniku za emociju.

Naslov albuma u izdanju Aquarius Recordsa inspiriran je jednim od najvecih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom «Besmrtnost», pa se taj lajt-motiv smrtnosti i naša nespremnost na nju provlaci kroz «Kunderu», objasnio je Urban pred publikom na terasi hotela Melia Coral. Na novom nosacu zvuka nalazi se šest pjesama, a to su «Kundera (atom)», «Fasum aga (ubrzanje), «Kasno je za ljubav (ruske šume)», «Ako se napijem do smrti (mol)», «Otporan na život (djecji glas)» i «Dajem vuka (bach)».

Urban je rekao da se radi o pravom bendovskom albumu, jer su svi instrumenti snimani istovremeno što pridonosi toplini zvuka. Iako je na pocetku predstavljanja rekao da nece zapjevati i zasvirati, ali na kraju su ipak i, na oduševljenje publike, izveli dvije nove pjesme. Docekani su s pljeskom.

Drugo izdanje Adria Music Conferencea, koje je u petak i subotu okupilo 300-tinjak sudionika iz glazbene industrije cijele regije, imalo je i niz drugih zanimljivosti, diskusije i panele. Ocekivano najveci interes izazvalo je gostovanje glazbene dive Josipe Lisac i njeno predavanje «Glazba jucer i danas - magla svuda oko nas». Josipa je sudionike uvela u svijet iza pozornice i studija, te objasnila kako je održala svoju karijeru na vrhu svih ovih godina.

U tajne studijskog pjevanja uvele su polaznike pjevacice Ivana Husar i Martina Tomcic u sklopu svoje radionice Škole pjevanja u suradnji sa Baby Dooksom koji je predstavio školu repanja. Govorilo se i o zastupljenosti glazbe na hrvatskim televizijskim postajama, a koja je tajna opstanka na nemilosrdnoj glazbenoj sceni te kako se istaknuti objasnila je Nina Badric, koja je najavila da ce i dogodine doci na ovu konferenciju.

Prvi puta na AMC-u održana je Red Bull Music Academy radionica koju je predvodio jedan od pionira britanskog bass i dubstep zvuka Zed Bias. Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha SAE Workshopa, poznati britanski DJ dvojac The Shapeshifters i ove su godine došli u Umag i održali još jednu zanimljivu radionicu o tehnikama produkcije glazbe.
(Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter