Uravnotežili smo proračun, a sredstva preusmjerili u projekte

Imamo projekte vrednije od milijarde kuna - Valter Flego (Neven LAZAREVIĆ)
Imamo projekte vrednije od milijarde kuna - Valter Flego (Neven LAZAREVIĆ)

Istarski župan Valter Flego predstavio je danas novinarima županijski "proračun u malom" za 2017. godinu, težak 1,23 milijarde kuna. Riječ je o projektu koji Županija provodi već treću godinu zaredom, a kojim se na pregledan, jednostavan i transparentan način građanima žele predstaviti način financiranja i ključni projekti koji se financiraju iz proračuna.

Nova aplikacija za proračun

- Novost je da smo ove godine uveli novu aplikaciju koja omogućuje pregled proračuna na web stranicama Istarske županije na transparentan i vizualno atraktivan način. Time smo omogućili zainteresiranoj javnosti uvid u svaku lipu, ali i u sve investicije. Lani nas je Institut za javne financije ocijenio najvišom ocjenom, peticom, za transparentnost proračuna, i to želimo zadržati, rekao je Flego. Među ključnim projektima naveo je izgradnju i opremanje pulske bolnice, sustav navodnjavanja, gradnju četiriju domova za starije i nemoćne, ulaganje u škole, te nadogradnju studentskog kampusa u Puli.

- Lani smo uravnotežili proračun i smanjili troškove, pogotovo fiksne, te ih preusmjerili u projekte. Ranijih godina pad prihoda nadoknadili smo prihodima Europske unije. U posljednje četiri godine nijedna cijena usluga koje se financiraju iz proračuna nije povećana. To je omogućilo snažan investicijski ciklus: imamo projekte vrednije od milijarde kuna koji su spremni ili su u fazi izgradnje, izjavio je Flego.

Turističko-ugostiteljski centar

Od planirane 1,23 milijarde kuna, 82,5 posto odnosi se na proračunske korisnike, a 17,5 posto na Istarsku županiju. Među korisnicima najveći iznos, 870 milijuna, odlazi ustanovama u zdravstvu. U razvojne projekte usmjereno je 34,6 posto proračunskih sredstava, od čega 22 milijuna za projekt dogradnje i rekonstrukcije domova umirovljenika u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli. Time će se smještajni kapacitet domova povećati za 109 mjesta, te će raspolagati s ukupno 641 mjestom. Za otplatu kredita namijenjenog izgradnji bolnice ove je godine u proračunu osigurano 38 milijuna kuna. Za sanaciju nekoliko objekata bolnice "Dr. Martin Horvat" Županija i Grad Rovinj izdvajaju 20 milijuna. Ove godine u planu je i otvaranje prvog centralnog skladišta ortopedskih i medicinskih pomagala u Puli, čime će se olakšati život palijativnih bolesnika. U energetsku obnovu Srednje škole Mate Blažine u Labinu Županija ove godine ulaže 5,2 milijuna kuna, a u obnovu OŠ Mate Balote u Bujama 1,8 milijuna. Proračunom je predviđeno i 2,5 milijuna za manje infrastrukturne zahvate u osnovnim i srednjim školama diljem Istre. Župan je najavio projekt turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula koji bi se ove godine trebao kandidirati za sredstva europskih fondova.

- Ove godine želja nam je nastaviti i s realizacijom drugih, financijski manje izdašnih, ali ne i manje važnih projekata i programa čiji je cilj unapređenje životnog standarda građana. Također ćemo nastaviti pripremati i kandidirati projekte za strukturne fondove da bismo čim više investicija realizirali europskim sredstvima, rekao je Flego. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter