Uravić:Odbijam naknadu od 500 kn za sjednicu od 4 min

(Adriano ŠĆULAC)
(Adriano ŠĆULAC)

Dajmo se prilagoditi konačno stvarnosti u ovoj našoj državi i društvu, koje svakim danom sve više i više tone. Pohvalio bi načelnika za dobro odrađen posao zajedno s općinskim službama, koji su dug od 4,9 milijuna smanjili za 1,9 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine.

Čine jako dobar posao. Načelnik je smanjio i vlastita mjesečna primanja, ali pitam se, što smo učinili mi kao vijećnici? Reći ću vam u brk, cijenjeni kolege, mi si isplaćujemo 500 kuna za izvanrednu sjednicu Vijeća, koja je trajala četiri minute, pa onda ovdje pametujemo o uštedama.

Osobno me je stid i ne želim taj novac, neka se moj dio uplati socijali, povišenim je tonom na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana uzviknuo Silvano Uravić, vijećnik SDP-a.

Smanjen minus za 1,9 milijuna kuna

Na sjednici se raspravljalo i usvajalo izvješće o izvršenju Proračuna općine za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja tekuće godine. Konstatirano je da se proračun Općine Kršan puni prema očekivanjima. Prihodi za prvih šest mjeseci iznose 9,270 milijuna kuna, što čini 36,6 posto planiranog, a rashodi od 7,374 milijuna iznose 35,81 posto planiranog. Viškom od 1,896 milijuna djelomično se pokrilo dug iz prethodnog proračunskog razdoblja, i smanjilo minus s 4,9 na sadašnjih 3 milijuna kuna.

Najviše prihoda ostvarilo se od nefinancijske imovine 4,5 milijuna kuna, što je 45,94 posto. Rashodi od 7,374 milijuna kuna, realizirani su skladu s proračunskim stavkama uz redovito servisiranje obaveza, socijalne skrbi, kulture, školstva, sporta, te se redovito vrše plaćanja otplate kredite i nema novih zaduženja. Izvješće je od vijećnika jednoglasno usvojeno.

I kršanski vijećnici s tabletima

Načelnik Vladi Runko u svom je obraćanju vijećnicima, rekao da će se i dalje nastaviti s uštedama, raditi još više i efikasnije na planovima, projektima i programima, za dobivanje sredstava iz EU fondova. „U tijeku je nabavka tableta za vijećnike, kako bi se prešlo na takav način rada i slanje materijala, jer se i tako može uštedjeti novac. Netko mora isprintati na tisuće stranica materijala, to iziskuje vremena, a zna se da je vrijeme novac“ rekao je Runko.

Sve ostale točke sjednice ipak je zasjenilo burno reagiranje vijećnika Silvana Uravića na naknade vijećnicima za ekspresnu sjednicu na kojoj se glasalo o prodaji nekretnine u vlasništvu Općine Kršan. Uravić je svoj prosvjedni govor nastavio riječima „Ta se sramotna sjednica mogla odraditi i telefonski ili pak spojiti tu jednu točku dnevnog reda s točkama na nekoj od idućih sjednica. Predlažem da nam se svima smanji naknada za 20 posto, dokažimo i pokažimo našim biračima da znamo štedjeti, no započnimo s nama“ rekao je Uravić.

Prijedlog o smanjenju naknade vijećnicima nije dat na glasanje, a uz Silavana Uravića, sporne naknade od 500 kuna odrekao se i njegov stranački kolega Zoran Karlić. Oboje žele da se taj novac uplati za korisnike socijalnih sredstava Općine Kršan. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter