Uravić: Sustavna otimačina prihoda Kršana

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na posljednjoj sjednici vijeća Kršana Silvano Uravić iz SDP-a zatražio je sazivanje tematske sjednice o raspodjeli naknade za korištenje prostora plominskih termoelektrana i nakade koju Lučka uprava Rabac ubire na ime korištenja trajektnog pristaništa Brestova u ovoj općini. "Na djelu je sustavna otimačina prihoda naše općine. Očito na Labinštini mi jedini moramo biti marginalizirani po svim pitanjima. Kada će vijeće o tome zauzeti stav i obratiti se institucijama?", upitao je Uravić.

Rasprava se usmjerila na pitanje naknade za TE Plomin 1 i Plomin 2. Ranije je 94,3 posto te takozvane rente ubirao Kršan, a ostatak Grad Labin, što odgovara veličini prostora koje HEP-ovi pogoni zauzimaju u tim lokalnim jedinicama. Međutim, ljetos se Vlada, nakon što je naknadu gotovo udvostručila i njenu raspodjelu prvotno ostavila nepromijenjenom, u manje od dva mjeseca predomislila i odlučila za drukčiji ključ. Po novom obračunu Kršan dobiva 50 posto, Labin 26, a općine Raša, Pićan i Sv. Nedelja po šest posto.

U Kršanu se s time nikako ne mire, vijećnici se unisono i opetovano pozivaju na to da zakon kao kriterij raspodjele propisuje teritorij jedinice lokalne samouprave koji koristi elektrana. No, unatoč uvjerenju načelnika Valdija Runka da će "vratiti ono što općini pripada", još nema konkretnih poteza. Naveliko se šuškalo o tome da Općina sprema i ustavnu tužbu protiv odluke Vlade. Načelnik je odbacio takvu mogućnost, ne preciziravši, međutim, kojim će se pravnim instrumentom eventualno poslužiti. (Piše Igor RADIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter