Ural: U kiši meteora dosad oko 1.200 ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj ozlijeđenih u kiši meteorita u ruskoj Čeljabinskoj regiji porastao je do tisuću, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijeli su tamošnji mediji.

"Po posljednjim podacima, ozlijeđeno je oko tisuću ljudi, među kojima više od 200 djece", rekla je dužnosnica ministarstva Irina Rosijus. Dodala je da policija osigurava jezero Čebarkulj gdje je navodno pao meteorit.

Osim regije Čeljabinska, također su pogođene regije Sverdlovska i Tjumeni kao i sjeverni dio Kazahstana.

Kiša meteora uzrokovana raspadom jednog meteora iznad Urala, popraćena jakim eksplozijama, raznijela je prozore na višim katovima mnogih zgrada i posijala paniku, a negdje su urušeni i oštećeni dijelovi zgrada. 

Vlasti tvrde da je razina radijacije normalna te da se ne očekuje nova kiša meteora. Na tom području nalazi se priličan broj nuklearnih postrojenja.

Ruska agencija za atomsku energiju, Rosatom, izdala je priopćenje u kojemu navodi da njezina postrojenja diljem pogođenih regija normalno rade. Ministarstvo obrane također je priopćilo da njegovi objekti nisu oštećeni. Mobilizirano je oko 20.000 djelatnika hitnih službi. 

Regionalni guverner je izjavio da su ostaci meteora pali u jezero u regiji Čeljabinska.

Medvedev: Cijeli planet podložan riziku

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u petak od ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova da hitno pruži pomoć stradalima u kiši meteora na Uralu, dok je premijer Dmitrij Medvedev rekao kako taj incident pokazuje da je cijeli planet podložan takvim događajima te da je potreban sustav za zaštitu planeta od sličnih događanja u budućnosti, javljaju ruski mediji.

U kiši meteora, koja je pogodila najmanje tri ruske regije, najviše je stradao Čeljabinsk. Ozlijeđeno je više od 1.000 ljudi, a uglavnom se radi o posjekotinama od komadića razbijenog stakla. Na gotovo 300 zgrada u Čeljabinsku razbijeno je staklo.

Predsjednik Putin zabrinut je zbog situacije u Čeljabinsku. "Situacija (s padom meteora) treba nas interesirati ne s astronomskog stajališta, iako je to također zanimljivo za stručnjake, nego vezano za upozoravanje građana na takva događanja koliko je to moguće", rekao je Putin. On je priznao da "nije uspostavljen učinkoviti sustav nadzora". (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter