Ural: Ruski znanstvenici pronašli dijelove meteorita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski znanstvenici su u ponedjeljak objavili da su pronašli ostatke meteorita koji se raspao iznad Čeljabinska i u čijem je udarnom valu na Uralu ozlijeđeno više od tisuću osobe.

"Potvrđujemo da su čestice tvari pronađene blizu jezera Čebarkula meteoritske naravi", rekao je Viktor Grohovski, član Ruske akademije znanosti, za agenciju Ria Novosti.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja u nedjelju je pak objavilo da prekida pretraživanje budući da ronioci nisu ništa našli na dnu tog jezera u koje su pali dijelovi meteorita. No, uralsko sveučilište za koje Grohovski radi odlučilo je poslati na lice mjesta ekipu stručnjaka koji su rekli da su u blizini jezera pronašli pedesetak komada meteorita.

"Članovi ekspedicije poslali su pronađene ostatke u Ekaterinburg", ističe sveučilište u priopćenju. "Meteorit spada u skupinu hondrita", rekao je Grohovski. Hondriti su vrsta kamenih meteorita, a ovi ostaci sadrže 10 posto željeza, dodaje sveučilište. "Budući da smo pronašli ostatke, znači da je najveći komad u jezeru", ocijenio je Grohovski, a prenijela je agencija Interfax.

Zadaća istraživanja je ustanoviti narav meteorita i rastumačiti kako je njegov pad mogao prouzročiti tako teške posljedice. Nebeska tijela inače potpuno sagore ulaskom u atmosferu. Meteorit se raspao u petak ujutro iznad Čeljabinska, industrijskog grada s više od milijun stanovnika. Komadi meteorita su padali na zemlju u obliku plamenih kugla iza kojih je ostajao dimni trag, uz snažne eksplozije i bljeskove zasljepljujućeg svjetla, što je unijelo paniku među stanovnike, lomeći prozore na mnogim zgradama i srušivši zid jedne tvornice.

Po zadnjim informacijama vlade čeljabinske regije, u ovom dosad neviđenom fenomenu koji je privukao svekoliku pozornost domaće i svjetske javnosti, ozlijeđeno je 1.240 osoba, među kojima 299 djece, uglavnom lakše.

Počela "meteorska groznica"

Dijelovi meteora koji je eksplodirao iznad Urala u petak pali su na tlo i pokrenuli svojevrsnu "meteorsku groznicu" u kojoj sudjeluju brojni lovci na svemirsko kamenje čija bi vrijednost mogla doseći tisuće dolara.

"Meteorska groznica" jaka je u području oko industrijskog grada Čeljabinska, 1.500 km istočno od Moskve, gdje su skupine ljudi počele tumarati kroz snijeg i led u potrazi za ostacima iz svemira.

Jedan je amaterski svemirski entuzijast procijenio da bi gram stijene iz svemira mogao stajati do 2.200 dolara, što je 40 puta više od trenutne cijene zlata.

"Teško je procijeniti kolika se cijena može postići ... što se više komada pronađe, cijena će biti niža", rekao je Dmitrij Kačkalin, član Ruskog društva amatera ljubitelja meteorita. Meteoriti su dijelovi meteora koji padnu na Zemlju.

Znanstvenici Uralskog sveučilišta objavili su u ponedjeljak da su pronašli 53 mala meteorita nedaleko od jezera Čebarkula kod Čeljabinska. Ti su komadi promjera do jednog centimetra, ali znanstvenici su uvjereni da su veći komadi pali u jezero, gdje je u petak nakon eksplozije pronađena rupa u ledu promjera osam metara. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter