Uragan Sandy "zatvara" istocnu obalu SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više americkih saveznih država na istocnoj obali u nedjelju je navecer u ocekivanju dolaska uragana Sandy donijelo uredbe o zatvaranju škola i obustavi prometa, javljaju americki mediji i BBC, te prenose poziv predsjednika Baracka Obame gradanima da oluju shvate jako ozbiljno.

Izvanredno stanje vec je ranije proglašeno je u državama Marylandu, New Yorku, Pennsylvaniji, Virginiji, Distriktu Washingtonu i obalnim okruzima Sjeverne Karoline.

Uragan je vrlo teško pogodio medunarodni zracni promet. Kompanije Air France, British Airways i Virgin Atlantic u ponedjeljak su otkazale letove za i iz gradova na istocnoj obali SAD-a, ukljucujuci New York, Baltimore, Newark, Washington, Boston i Philadelphiju.

Tijekom noci oluja je skrenula prema sjeveru, a njeno središte je bilo na oko 760 kilometara jugoistocno od New Yorka, po Nacionalnom centru za uragane.

S vjetrovima koji pušu brzinom od 120 km/h uragan Sandy mogao bi donijeti "po živote opasne" nagle poraste razine mora na središnjem dijelu Atlantske obale, ukljucujuci estuarij Long Island i newyoršku luku. Ocekuje se da ce se vjetrovi još pojacati kada Sandy u ponedjeljak stigne do kopna izmedu Virginije i juga Nove Engleske.

Zbog mogucnosti spajanja Sandy i zimske oluje sa zapada tijekom punog Mjeseca mnogi strahuju od visokih plima.

Oluja je trenutno promjera oko 835 kilometara. Takoder je vrlo spora, krece se prema sjeveroistoku brzinom od samo 25 kilometara na sat, te bi se mogla zadržati iznad 12 saveznih država cak 24 do 36 sati donoseci i do 250 litara kiše po cetvornom metru, 60 centimetara snijega i prekide isporuke elektricne energije.

Željeznica je pocela obustavljati promet duž sjeveroistoka SAD-a, a u zracnom prometu je otkazano oko 6800 letova. Od nedjelje navecer u New Yorku je obustavljen autobusni, željeznicki i promet podzemnom željeznicom, a škole su u ponedjeljak zatvorene. Newyorški gradonacelnik Michael Bloomberg je zapovijedio evakuaciju 375.000 ljudi iz najnižnih dijelova grada zbog najavljenih porasta razine mora i do oko tri metra. "Ako se ne evakuirate, ne dovodite u oapsnost samo svoj život nego i živote onih koji ce vas morati spašavati", rekao je.

Snažni vjetrovi su se u New Yorku poceli osjecati vec tijekom nedjeljne veceri, a dopisnik BBC-ja javlja da se tjeskoba osjeca na ulicama. Kip Slobode je u nedjelju otvoren za posjetitelje nakon jednogodišnje obnove, ali ga je obišla samo skupina vojnih kadeta prije no što je ponovno zatvoren najmanje do srijede. Newyorška ce burza, unatoc prvotnim suprotnim najavama, u ponedjeljak, a moguce i utorak, biti zatvorena.

Guverner New Jerseya je potvrdio obvezne evakuacije na više podrucja, rekao zaposlenicima javnih službi da u ponedjeljak ostanu u svojim domovima i objavio da su kockarnice u Atlantic Cityju zatvorene. Vlasti New Jerseyja ocekuje znatne poplave s mogucim maksimom od cetiri metra, najgore od 1903. godine.

Dvojica predsjednickih kandidata otkazali su neke skupove u nedjelju i ponedjeljak, a Obama se vratio u Washington kako bi pratio razvoj dogadaja s olujom. Najavio je da ce njegova administracija na posljedice oluje odgovoriti "jako i brzo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter