Uragan odnio prve žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri su osobe dosad smrtno stradale od posljedica prolaska uragana Irene Sjevernom Karolinom, dok je istodobno uprava grada New Yorka u subotu u podne po mjesnom vremenu pokrenula je operaciju bez presedana - obustavu javnog gradskog prometa.

Strahujuci da bi njujorški metro mogao biti poplavljen, gradska uprava odlucila je da posljednji autobusi i vlakovi podzemne željeznice napuste svoja polazišta u 11 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Metropolitan Transportation Authority (MTA) je izvijestio kako je potrebno nekoliko sati da se cijeli prometni sustav u višemilijunskom gradu zaustavi.

U podne su zatvorene i sve gradske zracne luke.

Uragan Irene, koji je vec pogodio istocnu americku obalu i u subotu u Sjevernoj Karolini, prema zadnjim podacima, odnio najmanje tri ljudska života, krece se prema New Yorku, gdje je evekuirano nekoliko stotina tisuca stanovnika i gdje se ocekuje u nedjelju po mjesnom vremenu. Gradonacelnik Michael Bloomberg naredio je evakuaciju juga Manhattana, Coney Islanda, dijelova Brooklyna i Queensa, te dijelova Staten Islanda.

"Naredili smo obveznu evakuaciju 370.000 osoba", pojasnio je. Sedam tisuca osoba iz bolnica i umirovljenickih domova vec je evakuirano. "Ostajanje je opasno, glupo i protuzakonito", naglasio je.

Uragan, koji je po dolasku do obale SAD-a oslabio do prve kategorije, svejedno prate vjetrovi do 140 kilometara na sat. "Savjetovala bih ljude da se fokusiraju toliko na prvu, drugu ili trecu kategoriju.. svaki uragan je opasan, a ovo je velika i opasna oluja", rekla je u subotu ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

U Sjevernoj Karolini, prvoj saveznoj državi koju je zahvatio uragan, bez struje je ostalo 300 tisuca ljudi. Na prometnicama uz obalu ima 15 do 25 centimetara vode, a mnogo od njih blokirano je palim drvecem i srušenom prometnom signalizacijom.

Americki predsjednik Barack Obama održao je telekonferenciju s celnicima svih služba za izvanredna stanja na istocnoj obali i informiran je o kretanju uragana, njegovoj snazi i planu evakuacije ljudi .

Tisuce osoba evakuirane su i iz obalnih naselja u saveznoj državi New Jersey gdje se Irene ocekuje u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu s vjetrovima brzine od 90 do 120 kilometara na sat. Sve kockarnice i hoteli u Atlantic Cityju ispražnjeni su do subote u podne po mjesnom vremenu.

Uragan se preko Sjeverne Karoline prema sjeveroistoku krece brzinom od 25 kilometara na sat.


Podijeli: Facebook Twiter