Uragan Maria prerastao u četvrtu kategoriju


Četvrti veliki uragan ove godine Marija, u ponedjeljak je prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, prerasla u oluju četvrte kategorije, s udarima vjetra od 215 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane, upozorivši kako je moguće da Maria naraste i do pete kategorije.

Središte oluje nalazi se kod Dominike, šumovite bivše britanske kolonije na istočnom Karibima, na pola puta između francuskih otoka Guadeloupe na sjeveru i Martiniquea na jugu.

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, Marija će biti prva oluja četvrte kategorije koja će pogoditi Portoriko u 85 godina, rekao je glasnogovornik centra za uragane.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medijima i pripreme se za dolazak oluje.

Portoriko je izbjegavao udar uragana Irma prije dva tjedna, koji je dosegnuo petu kategoriju te je rangiran kao najmoćnija atlantska oluja, a u centru za uragane procjenjuju da će Marija nastaviti jačati u iduća dva dana te biti iznimno opasan uragan.

Stanovnici nekih karipskih otoka već su napustili su svoje domove bježeći pred olujom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter