Uradi sam: Jelka s karakterom

Ljestve mogu poslužiti kao božićna jelka
Ljestve mogu poslužiti kao božićna jelka

Sve već miriše na Božić. Lampice trepere sa svih strana, trgovine mame sjajnim poklonima, dekoracijama i popratnim dekorom koji ide uz potrošačko ludilo i sve pretvara u histeričnu iluziju.

Htjeli biste drugačiji bor jer sve je tako standardizirano, konfekcijski upakirano u blagdansko ludilo, bez karaktera. I odlučili ste zaobići one u trgovačkim centrima, tržnicama i svoj potražiti u mašti koja nema cijenu, a opet ima originalnost koja je uvijek na cijeni. 

A sve ovisi o mašti i afinitetima onoga koji radi bor. Tako će, primjerice, ljubitelji debelih časopisa ili knjiga koje im skupljaju prašinu i prizivaju moljce po kutovima stana, moći skupiti sve časopise ili knjige i od njega napraviti bor, jelku, kako vam drago.  Dakle, potrebno ih je kružno u piramidalnom smjeru poslagati jedne na druge i voila, dobili ste pravi "načitani" bor, koji umjesto iglica ima stranice predivnih stihova i zajedno stvara priču koju još nitko nije opjevao ili napisao.

A što kažete na bor od starih vješalica? Zakačite ih na zid i spojite da čine bor i ukrasite lampicama. Jako šik. Pravi bor za fashionistice.

Osim toga, zid, vrata ili bilo koja druga ravna površina u vašem stanu, izuzetno su zahvalne podloge na kojima možete dizajnirati svoja unikatna drvca. To pogotovo vrijedi ukoliko se nakon blagdana spremate uhvatiti ličenja ili renoviranja. Ako to nije slučaj, na odabranu podlogu selotejpom nalijepite papir i stvaranje može početi.

Posudite djetetovu temperu ili vodene bojice, ili još bolje, dajte ih i djetetu te zajedničkim snagama oslikajte vaše idealno drvce. Osim boje, upotrijebite i ostale materijale, poput sličica, igračaka ili simpatičnih emotivnih stvarčica koji će umjesto kuglica biti zakačeni na obrise bora u zidu i čekati poklone.

Jako pomodno i istovremeno efektno je napraviti slatku jelku od svjetlećih žaruljica. Dovoljno je na zid zakačiti čavliće i tako napraviti konturu bora. Oko čavlića ćete zakačiti žicu sa svjetlećim

lampicama i stvoriti modernu čaroliju blagdana.

Najlakše je ljubiteljima prirode. Dovoljno je samo izaći iz stana i potencijalni bor je svugdje oko nas. Grančica drva na koju ćete zakačiti kuglice ili samo lampice. Nekoliko daščica koje ćete poslagati na zidu u obliku bora, pa čak i ostaci pedoča mogu se pretvoriti u efektnu dekoraciju za neki bor s morskim štihom.

Ako slučajno imate neki stari okvir slike, ofarbajte ga u srebrno i u njega poslažite kuglice u obliku bora. Pravo remek djelo vaših ruku. Slika umjesto bora.

I za kraj, ako vam se baš ništa ne da i ulovila vas je predblagdanska depresija, uzmite škale i zavijte ih svjetlećim lampicama. Raspoloženje će se odmah popraviti, a kićenje će trajati jednu minutu za bor kojim se možete diviti, pa i cijelu godinu, ako želite da vam slavlje toliko potraje. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter