Uputnice i za korisnike socijalnih prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Korisnici jednokratne novcane pomoci i drugih socijalnih usluga odsad ce svoja prava ostvarivati na temelju novih uputnica koje ce dobivati u podrucnim zavodima za socijalnu skrb.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinovic potpisao je naime novi Pravilnik o obrascima uputnice i nacinu vodenja evidencije izdanih uputnica koje ce se izdavati za sljedece socijalne usluge: savjetovanje i pomaganje, obiteljsku medijaciju, pomoc i njegu u kuci, patronažu, rane intervencije, pomoc pri ukljucivanju u programe odgoja i obrazovanja (integraciju), te boravak, smještaj i strucnu potporu u obavljanju poslova i zapošljavanju.

Na tragu sredivanja stanja u resoru socijalne skrbi, nove bi uputnice, odnosno njihovo dnevno evidentiranje, trebale omoguciti bolju kontrolu nad korištenjem pojedinih socijalnih prava.

Kao što je to i dosad bio slucaj, Zavod za socijalnu skrb izdavat ce uputnicu korisniku kojom ga upucuje na korištenje usluge. Nakon što korisnik preda uputnicu tamo gdje ce socijalnu uslugu realizirati, pružatelj usluge mora, nakon što obavi svoj dio posla, vratiti Zavodu u propisanom roku popunjenu uputnicu zajedno s racunima. U protivnom, smatrat ce se da uslugu nije ni pružio.

Jednokratne pomoci u novcu doznacivat ce se putem banke, poštom na kucnu adresu ili iznimno korisniku na ruke.

Evidencija izdanih uputnica, isplacenih troškova i realiziranih te neiskorištenih uputnica vodit ce se u elektronskom obliku te ce se redovito statisticki obradivati.

Koliko ce projekt novih uputnica stajati državni proracun, u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi nismo doznali. Bivša državna tajnica u tom ministarstvu, Dorica Nikolic, smatra da je uvodenje ovih obrazaca potpuno nepotreban trošak te da ce dodatno povecati administriranje u tom resoru koje se reformom socijalne skrbi trebalo smanjiti.

- Na razne preregistracije i drugu papirologiju vezanu uz primjenu novog zakona o socijalnoj skrbi vec se potrošilo milijun kuna. To je sramota, zamislite samo koliko je ljudi kojima je svaka kuna prijeko potrebna od tog iznosa moglo dobiti jednokratnu pomoc, upozorava Nikolic.


Podijeli: Facebook Twiter