Upute za uspješno autostopiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira idete li samo do lokalnog ducana, želite proputovati svijet ili ste nekim nezgodnim okolnostima ostali bez prijevoza, autostop je alternativni nacin kojim možete stici na željenu lokaciju.

No, ova vrsta transporta takoder ima neke svoje zakonitosti i pravila. U daljnjem tekstu pokušat cemo vam rasvijetliti neke od važnijih pravila te dati smjernice za što uspješnije autostopiranje.

N
abavite detaljnu i aktualnu autokartu
Investirajte novac u detaljnu autokartu, primjerice onu koju koriste lokalni vozaci kamiona s popisom i oznacenim svim odmorištima, stajalištima kamiona, te servisnim postajama. Besplatne autokarte možete nabaviti na turistickim punktovima poput hotela, zracnih luka, autobusnih stanica, turistickih informativnih biroa i na granicnim prijelazima. Dobro proucite autokartu i zapamtite nazive svih važnijih puteva i autocesta.

P
oduzmite mjere predostrožnosti
Skenirajte svoje identifikacijske dokumente (osobnu iskaznicu i putovnicu) i pošaljite ih na svoju e-mail adresu. U slucaju da vam netko ukrade dokumente jednostavno ih kopirajte i u amabasadi zatražite nove. Obavezno imajte sa sobom broj banke ili osobnog bankara u slucaju da izgubite kreditnu karticu kako biste ih mogli obavijestiti o gubitku.

Sa sobom nosite neku vrstu spreja u slucaju neprijateljskog susreta koji bi mogao završiti fizickim obracunom.
Kad autostopirate uvijek imajte natpis na kojem ste istaknuli željenu destinaciju koja ne mora biti ona konacna. Time vozacima porucujete da ipak imate odredeni cilj, a ne da besciljno autostopirate.



P
ronadite dobro mjesto za autostopiranje
Na izlazu iz gradova uvijek postoje dobre autostoperske lokacije koje ispunjavaju slijedece kriterije:

- mjesta pored kojeg automobili voze manje od 80km/h
- dovoljno osvijetljeno mjesto kako bi mogli uspostaviti ocni kontakt s vozacima
- vidljivo i lako dostupno mjesto za zaustavljanje vozila
- nema drugih autostopera u blizini
- ne autostopirajte pored zaustavljenog pokvarenog vozila pogotovo ako je u blizini vozac koji vjerojatno ocekuje dolazak policije ili neke druge službe

Nastojte ostaviti dobar dojam

Ostavite dobar dojam i izgledajte kao osoba koja zna kamo ide i što radi. Budite ljubazni, nasmiješeni, pristojno odjeveni i nastojte imati prihvatljiv izgled.

Budite selektivni pri odabiru vozaca

Budite selektivni pri odabiru vozaca koji vam se zaustave jer cete na taj nacin zapravo brže stici na željenu lokaciju. Tako se primjerice bolje voziti 50 km i stici do neke benzinske crpke ili odmorište nego se voziti 100 km i biti ostavljeni na mjestu nezgodnom za nastavak autostopiranja. Koristite autokartu kao smjernice u ovoj dilemi.

Ako vec dulje vrijeme stopirate, a nitko vam ne staje znaci da se nalazite na neprikladnom mjestu za autostopiranje. A ako vam se netko zaustavi, a vi iz nekog razloga ne želite krenuti s tom osobom na put, jednostavno recite da vam ne odgovara smjer ili da želite radije pricekati nekoga tko vas može odvesti na dalju lokaciju.

To što vam se netko zaustavi ne mora znaciti da morate prihvatiti ponudu. Uvijek slijedite svoju intuiciju!


Podijeli: Facebook Twiter