UPU Plomin: Cijeli Načinovići stambena zona

Brajan Radolović, Sergej Banović, Jasminka Peharda-Doblanović i Valdi Runko
Brajan Radolović, Sergej Banović, Jasminka Peharda-Doblanović i Valdi Runko

Prema prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Načinovića, to naselje u Plomskom zagorju kojemu se predviđa turistički procvat potpuno je "žuto", odnosno u boji koja označava stambeno područje.

Drugim riječima, nema zelenih površina i rekreativnih zona, osim što je u središtu naselja dopuštena mješovita izgradnja, odnosno pored stambene moguća je i ona društvena.

Raspravu o prijedlogu organizirala je jučer Općina Kršan. Uz načelnika Valdija Runka na pitanja građana odgovarali su Brajan Radolović, Sergej Banović i Jasminka Peharda-Doblanović iz pulskog Urbisa 72, izrađivača plana, te Nikola Šiša iz zagrebačkog IGH, koji je izradio prometno rješenje.

Predloženi plan sačinjen je nakon javne rasprave održane u lipnju prošle godine tijekom koje se većina primjedbi odnosila na potrebu planiranja novih površina stambene namjene na planiranim zelenim površinama.

Općina je odlučila maksimalno udovoljiti građanima, pa tako veličina građevne čestice nije ograničena, građevine mogu imati maksimalno tri etaže, osim na strmom terenu neposredno uz more gdje su dozvoljene dvije etaže, svi postojeći asfaltirani putovi postali su kolno pješačke površine ili pješačke staze, a pri projektiranju novih prometnica pazilo se da trase što više prate granice parcela ne bi li one što manje izgubile od svoje cjelovitosti.

Osnovna komunikacija buduća prometnica koja će od državne ceste D66 kroz naselje voditi do trajektnog pristaništa Brestova. Uz nju se vežu glavna i sekundarna prometnica naselja koje povezuju postojeće, vrlo uske prometnice. Uzmemo li u obzir i to da je zemljište vrlo strmo, IGH je obavio vrlo zahtjevan posao, ali se većina primjedbi na raspravi odnosila upravo na dodatne preinake u prometnom rješenju. Rok za dostavu primjedbi u pisanom obliku je 16. siječnja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter