Uprizorenje srednjovjekovnog Šišana na placi

Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

Ove subote u Šišanu će se održati manifestacija Šišanske legende koja oživljava srednjovjekovnu povijest ovog mjesta te treking i mountain bike utrke Full moon ISTRAžimo Sveticu.

Program "legendi" će se odvijati u središtu mjesta, gdje će od 18 sati biti prikazani srednjovjekovni zanati, u 21 sat bit će odigrana predstava "Šišanske legende" u režiji Petre Blašković, dok će povjesničar Maurizio Levak i filologinja Milena Joksimović u 21.45 održati kratka predavanja o srednjovjekovnoj povijesti južne Istre i Šišana.

Manifestaciju su u utorak u Puli predstavili direktorica Turističke  zajednice Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum i predsjednik ližnjanskog sportsko-rekreativnog kluba Puls Denis Mirković, koji je kazao da obje rekreativne utrke startaju u 21.30 sati na Svetici, uz kotizaciju od 50 kuna, a dio novca bit će doniran za potrebe liječenja pulske četverogodišnjakinje Zare koja boluje od celebralne paralize.

Predstava na temelju legende

Trasa biciklističke utrke proteže se duž čitave općine, te uz priobalje, u dužini od 20 kilometara. Predviđa se da će utrka, uz stručno vodstvo četvorice vodiča, trajati dva i pol sata. Treking utrka je orijentacijskog karaktera i odvijat će se na stazi dugoj deset kilometara uz pomoć topografskih karata. Sudionici se mogu prijaviti putem internetske stranice www.srkpuls.hr ili na licu mjesta na dan utrke.

Petra Blašković kazala je da je predstava, koja govori o zmaju kojemu su mještani prisiljeni prinositi žrtvu - djevojku, nastala na temelju legende zapisane u knjizi svećenika, istraživača i pisca Valeriana Montija "Cenni storici di Sissano".

- Mještani su odlučili stati zmaju na kraj, no kako su to učinili saznat ćete odgledate li predstavu koja će se dijelom odvijati na istriotskom dijalektu. Zmaj je utjelovljenje tlačitelja srednjovjekovnih Šišanaca, kazala je Blašković. Posjetitelji će moći kušati i srednjovjekovna jela koja će biti pripremljena uz pomoć lovačkog društva iz Šišana, najavila je Sofija Apostolovski iz udruge Merlin koja je, zajedno s udrugama iz Rijeke i Trsta Ordo Sancti Viti i Vis Ferri zadužena za prikaz onodobnih zanata.

Šišan koncem 16. stoljeća

- Prikazat ćemo tkanje, oblikovanje u glini, šivanje, vezenje, drvodjelstvo. Dio programa namijenjen je djeci koja će se moći zavrtjeti u vrteški, okušati se u streličarstvu i pisati na voštanim tablama, najavila je Apostolovski.

Joksimović je najavila predavanje o tome kako je Šišan izgledao koncem 16. stoljeća.

- Cilj je predavanja popularizirati zavičajnu povijest o kojoj se malo zna. Poznavanje lokalne povijesti važno je ne samo za ovdašnje stanovnike, nego i turiste, jer se time upotpunjuje njihov doživljaj, rekla je Joksimović. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter