Uprizorenje legendarne bitke između Rimljana i Histra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svrhu turističkog valoriziranja i revitalizacije lokaliteta Nezakcij u Valturi, jednog od žarišta života prapovijesnog naroda Histra po kojima je i istarski poluotok dobio ime, TZ Općine Ližnjan i ove godine organizira uprizorenje posljednjih dana života naroda koji se dostojanstveno suprotstavio rimskoj okupaciji 177. godina prije Krista odnosno predstavu "Epulon - kralj Histra" koju je najavila na konferenciji za novinare direktorica TZ Ližnjan Natali Palko Zirdum.

- U petak će se na predivnom arheološkom nalazištu Nezakcij u Valturi ponovo održati popularno-znanstveni program o Histrima s predstavom o hrabrom kralju Epulonu koji je vodio svoj narod u tim teškim posljednjim trenucima i pokušajima otpora prema Rimljanima koji su nadirali s mora i htjeli ih porobiti. Ovo je četvrta godina za redom da se ovaj program održava iako je počeo kao dio Dana antike, ali se na kraju izdvojio kao zaseban program zbog velikog interesa javnosti. Puno novaca i truda je uloženo u realizaciju ove predstave koja zaista fascinira svojim kostimima, frizurama i rekvizitima. I svake godine bilježimo sve veću posjećenost kako domaćih, tako i stranih gostiju. Osim toga, predstava svake godine ima neke određene novitete zbog čega nije dosadna niti ako se više puta pogleda. Naravno, ulaz na predstavu je kao i svake godine besplatan, rekla je Palko Zirdum.

Neće biti rimski rob

Režiju i adaptaciju teksta predstave potpisuje Petra Blašković (HNK Osijek), a u glavnim ulogama gostuju glumci iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Rijeci, te mnogobrojni statisti i, naravno, gladijatorska škola iz Pule Spectacula Gladiatoria. Osim same predstave, tog se dana na Nezakciju na postavljenim punktovima prikazuje svakodnevni život Histra, od pripreme hrane, izrada keramike, pripreme ratnika za bitke, do izrade nakita i frizura te izrade odjeće na tkalačkom stanu tadašnjeg doba. Iako cijeli program započinje u 20 sati, sama predstava počinje otprilike sat vremena kasnije upravo radi slobodnog obilaska lokacije.

Petra Blašković također je podsjetila da je predstava nastala za potrebe otvorenja izložbe u Svetim srcima "Histri u Istri" i to na temelju romantiziranog teksta anonimnog autora koji su pronašli djelatnici Arheološkog muzeja Istre koji pripovijeda o jednoj nemogućoj ljubavnoj priči usred te famozne bitke između Histra i Rimljana u dalekom drugom stoljeću prije Krista.

- Ta pronađena priča je samo povod da ispričamo što se u Nezakciju zapravo dogodilo. Hrabri Epulon i njegov narod odlučili su ne dozvoliti Rimljanima da ih porobe, borili su se dokle su mogli, a zatim su se odlučili žrtvovati, pa čak i žene s djecom, i mislim da je jako snažna ona rečenica iz predstave koja kaže "Ovo Histru bit će grob, ali neće biti rimski rob!". Jako mi je drago da sam dio ovog stvarno hvalevrijednog projekta, jer mnogi misle da je život na ovim prostorima počeo s Rimljanima u doba antike, a zapravo su na ovim prostorima i prije njih živjeli hrabri i vrlo napredni narodi po kojima naša regija nosi ime, istaknula je Blašković.

Predstava i na engleskom jeziku

S obzirom da zaista jako veliki broj turista posjećuje predstavu, iako je kazalište univerzalni jezik, ove će se godine predstava izvoditi dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi se i turisti mogli uživjeti u tekst predstave. Kao još jednu atrakciju, Blašković je istaknula dolazak jedne udruge iz Trsta koja se bavi oživljavanjem određenih povijesnih epoha, a usput su zaljubljenici u povijest Histra, te su se sami javili organizatorima ove manifestacije u želji za suradnjom. Tako će i oni ove godine biti gosti u predstavi sa svojim naoružanjem i kostimima, uz već spomenute pulske gladijatore koji u predstavi uglavnom glume rimske vojnike.

Miloš Ilić iz pulske gladijatorske škole Spectacula Gladiatoria rekao je da je njihovo sudjelovanje u predstavi nešto drugačije od njihovih standardnih nastupa u Areni u gladijatorskim borbama, budući da predstava iziskuje više interakcije s publikom i uklapanje njihovim borilačkih tehnika u predstavu.

- Kao i uvijek, najveće zadovoljstvo nam je zadovoljna publika na kraju predstave, a svake godine upravo to vidimo, njihove pozitivne reakcije, pogotovo djece kojoj je sve to jako zanimljivo, kazao je Ilić. (Patricija SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter