Upravni odbor Istre 1961 osudio rasizam na stadionima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon još jednog rasistickog vrijedanja Henrija Bellea, u ponedjeljak poslije podne održana je sjednica Upravnog odbora Istre 1961 na kojoj je oštro i bez zadrške osudeno ponašanje dijela navijaca Hajduka u subotu na Poljudu, kao i Dinamovih navijaca tjedan dana ranije na Drosini.

- Vrijedanje na utakmicama, odnosno na sportskim terenima je neprihvatljivo, a vrijedanje na osnovi boje kože zaslužuje svaku osudu i zgražanje. Rasizam na sportskim terenima diljem Hrvatske ne bukta, ali tinja vec dugi niz godina i njega bi trebalo iskorijeniti s hrvatskih stadiona.

U Istri 1961 stoga od nadležnih službenih tijela ocekujemo da se pridržavaju UEFA-inog Pravilnika o zaštiti i sigurnosti, odnosno Zakona o sprjecavanju nereda na sportskim terenima i Zakona o javnom okupljanju da bi zaštitili klubove i igrace od nesportskog ponašanja navijaca, stoji izmedu ostalog u priopcenju Upravnog odbora s tog sastanka.

Na istoj sjednici Upravni odbor pulskog prvoligaša donio je odluku o upucivanju HNS-u kandidature za domacinstvo prijateljskog susreta A reprezentacija Hrvatske i Estonije koji je na rasporedu 26. svibnja.

Bit ce to pretposljednja pripremna utakmica Bilicevih izabranika pred Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Potporu za organizaciju ovog susreta dao je i Grad Pula.

Belleov odgovor

Pulski Kamerunac Henri Belle i na Poljudu je bio metom rasistickih napada.

- Belle je ovoga puta bio spreman na to i to ga je samo dodatno motiviralo. Rekao sam mu da im može odgovoriti na dva nacina, protestiranjem kao protiv Dinama ili da im pokuša zabiti gol, a on se opredijelio za ovaj drugi i igrao je jako dobro.

Nakon upozorenja službenog spikera da ce utakmica biti prekinuta, hukanje se još jednom ponovilo, a onda je prestalo i nadam se da se takvo što nece ponoviti, kaže Igor Pamic, trener zeleno-žutih.


Podijeli: Facebook Twiter