Uprava Mirne: Podravka nikad nije dostavila ponudu

(M. MIJOŠOEK)
(M. MIJOŠOEK)

Predstavnici Uprave Mirne i Geneze, uz predstavnike Sindikata, danas su u krugu ove rovinjske tvornice održali Zbor radnika.

Uprava tvrdi da je jedna od ključnih dezinformacija kojom ih se ovih dana optužuje ta da nije prihvatila navodnu ponudu Podravke za dokapitalizaciju. Međutim, prema njihovim riječima, Podravka nikada nije dostavila svoju ponudu niti pismo namjere u kojem iskazuje interes za dokapitalizaciju, odnosno želju da postane strateški partner Mirne.

Kako kažu, u predstečajnoj nagodbi koja po zakonu smije trajati 210 dana, nitko osim grada Rovinja i Geneze nije dostavio ponudu kojom želi ući u strateško partnerstvo s rovinjskom tvrtkom. Nadalje, Ministarstvo financija, kao najveći vjerovnik imalo je priliku sedam mjeseci predložiti ili uvjetovati strateškog partnera. No ono ne samo da nije nikoga predložilo već se 13. siječnja nije niti pojavilo na ročištu, što prema zakonu o predstečajnoj nagodbi automatski znači stečaj, tvrde u upravi.

Orešković: Kvalitetan stečaj rješenje za Mirnu

U rovinjskoj Mirni danas je održana konferencija za novinare na kojoj je čelni čovjek Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šimo Orešković rekao da je, nakon propale predstečajne nagodbe, "spas tvornice s gotovo 150 godišnjom tradicijom jedini prioritet PPDIV-a".

Orešković je dio odgovornosti za stečaj prebacio na Ministarstvo financija, jer smatra da je pristup predstečajnoj nagodbi bio iznimno loš, odnosno nije se iskoristio prostor od sedam mjeseci za sačinjavanje kvalitetnog plana predstečajne nagodbe, tim više jer je Ministarstvo imalo dovoljno argumenata i saznanja o tome što je ista trebala sadržavati. Jer, ukoliko je plan bio loš ili manjkav, smatra Orešković, trebalo se ranije napraviti izmjene, a ne to činiti posljednjeg dana i na samom ročištu. Istaknuo je da su danas pred Mirnom dva scenarija - da Uprava uloži žalbu na ročište s ciljem njenog ponavljanja te da je na žalbenom vijeću onda da je prihvati i ponovno pokrene predstečajnu nagodbu ili, ukoliko je ne prihvati, da otvori stečaj.

Na novinarsko inzistiranje što bi za Mirnu i njene djelatnike bilo bolje, Orešković je odgovorio kako osobno smatra da se ova situacija može kvalitetno riješiti stečajem, odnosno stečajnim planom koji bi osigurao nastavak proizvodnje i posao Mirninih radnika.

Ivica Blažević, dopredsjednik PPDIV-a, presicu je zaključio riječima da će Sindikat insistirati i pomno pratiti sva događanja oko Mirne, pače, bude li potrebe sa svom svojom logistikom i znanjem sudjelovati u ishodovanju dugoročnog i kvalitetnog rješenja za Mirnu.

- Špekulacijama nema mjesta i obećavam da se bez PPDIV-a neće rješavati sudbina Mirne, zaključio je Ivica Blažević dopredsjednik PPDIV-a. (N. O. RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter