Uprava Mercatora podnijela ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svih pet clanova uprave slovenskog trgovackog lanca Mercator i dvoje suradnika Uprave podnijelo je ostavku u cetvrtak navecer, priopceno je iz Mercatora, iz kojeg kao glavni razlog tomu navode razlicita mišljenja Uprave i vlasnika slovenskog trgovackog lanca oko prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor.

U priopcenju Mercatora se navodi da su drugaciji pogledi na prodaju Mercatora njegovom najvecem konkurentu uzrokovali odredenu razinu nepovjerenja izmedu Uprave i pojednih vecih vlasnika, što je po ocjeni uprave oslabilo njenu mogucnost ucinkovitog vodenja poslova i uredivanja odnosa s poslovnim partnerima.

Uprava je ocijenila da takva situacija u uvjetima izuzetno zahtjevnih gospodarskih prilika rizicna za Grupu Mercator i zato je zakljucila da je s njene strane odgovorno da svojim odstupanjem što prije pridonese uklanjanju tog rizika. Dok su veci dionicari podupirali prodaju, vodstvo Mercatora žestoko se opiralo prodaji najvecem konkurentu Agrokoru.

Uprava Mercatora ne može raditi u uvjetima u kojima nema povjerenje vlasnika, izjavio je predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak za slovensku novinsku agenciju STA.

Ostavka uprave dogodila se dan uoci skupštine dionicara, najavljene za petak, pri cemu su veliki dionicari predložili više promjena u nadzornom odboru. To je takoder bio jedan od razloga za ostavku uprave. Medu najvecim dionicarima Mercatora su Pivovarna Laško s 23,34 posto, Nova ljubljanska banka s 10,75 posto te UniCredit Banka Slovenija s 8 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter