Uprava Brodosplita oplela po Ministarstvu rada

Splitsko brodogradilište (D. KLARIĆ/CROPIX)
Splitsko brodogradilište (D. KLARIĆ/CROPIX)

Uprava Brodosplita danas je optužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da destabilizira situaciju u splitskom brodogradilištu i ocijenila da se to ministarstvo u vezi sa splitskim škverom ponaša populistički.

Reagirajući na današnji poziv Ministarstva rada i mirovinskog sustava Upravi tog brodogradilišta da radi uspostave socijalnog dijaloga preispita odluku o mogućim otkazima ugovora o radu i da, u suradnji sa sindikatima, uspostavi dijalog ne bi li se stanje u Brodosplitu normaliziralo, Uprava u svom priopćenju ističe: "Dužni smo odgovoriti da smo razočarani ovakvim populističkim istupom Ministarstva rada i mirovinskog sustava“.

Upozoravaju da "ako itko svojim istupanjem destabilizira situaciju u Brodosplitu i onemogućuje uspostavljanje socijalnog mira temeljenog na zakonskim pretpostavkama i dobroj volji, onda to sada čini Ministarstvo rada".

"Ako u Ministarstvu rada smatraju da bi bilo primjereno da poslodavci svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva ili Vlade pokazuju tako da na silu uđu u Ministarstvo i izbace ministra i njegove suradnike iz kancelarija, Uprava Brodosplita ističe da to nije zakonito ni primjereno ponašanje niti bismo to poticali".

"Ponavljamo, jedno je legalno organizirani štrajk i mirni prosvjed, a drugo nasilni upad u zgradu i izbacivanje ljudi iz radnih prostorija", ističe Uprava.

"Apsolutno poštujemo pravo radnika i sindikata da na zakonit način zastupaju svoja prava i interese, ali ne možemo tolerirati nasilno ponašanje prilikom događanja u listopadu ove godine. Takvim toleriranjem bili bi ugroženi i radnici Brodosplita koji savjesno i kvalitetno rade, a to ne možemo i nećemo dopustiti", zaključuje Uprava Brodosplita.

Iz Uprave Brodosplita najavljeno je u četvrtak i petak da će 13 suspendiranih radnika, koji su sudjelovali u prosvjedima u listopadu ove godine, dobiti otkaz, a za trojicu sindikalnih povjerenika, koji su također suspendirani, odluku će donijeti kad od stručnih službi dobiju dodatna izvješća.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević najavio je odmah da će radnici Brodosplita koji dobiju otkaz zatražiti sudsku zaštitu. Danas je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo Upravu Brodosplita i sindikate u tom brodogradilištu da žurno uspostave konstruktivni dijalog, a na Upravu je apeliralo da preispita odluku o otkazima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter