Upozorenje: Prevaranti pljačkaju starije osobe

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na području Rovinja i Pule su, u razdoblju od 2. do 6. srpnja, evidentirana tri događaja prijevare osoba starije dobi.

Naime, prvi slučaj prijevare zabilježen je u Puli, 2. srpnja oko 13 sat  kada je 88-godišnjak pustio u stan nepoznatu ženu koja mu je nudila na prodaju razne odjevne predmete te mu je nakon kraćeg razgovora, otuđila mobitel i novčanik s osobnim ispravama i novcem oštetivši ga za nekoliko tisuća kuna.

Drugi slučaj zabilježen je 5. srpnja oko 17.30 sati u Rovinju kada je 78-godišnjak pustio u svoju kuću dva nepoznata muškarca nakon što su se predstavili kao kontrolori električnih instalacija ispred EU, te su mu rekli da može dobiti poticaj radi modernizacije istih. Nakon kraćeg vremena u kuću je pristupila nepoznata ženska osoba radi informacije da bi iznajmila apartman. Iskoristivši dob i trenutak nepažnje oštećenog 78-godišnjaka, nepoznate osobe su se udaljile iz njegova doma s više stotina kuna.

Posljednji slučaj zabilježen je također u Rovinju, jučer, 6. srpnja oko 14 sati kada je 77-godišnjakinja pustila u stan dva nepoznata muškarca koji su se predstavili kao djelatnici državne agencije za kontrolu telefonskih linija te su joj nakon kraćeg razgovora otuđili nakit i novac, oštetivši je za zasad neutvrđeni novčani iznos. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje na pronalasku počinitelja.

Unatoč čestim upozorenjima policije te nizu preventivnih aktivnosti usmjerenih na smanjenje mogućnosti počinjenja ovih kaznenih djela i poduzimanje određenih mjera samozaštite, nisu rijetki ovakvi ili slični oblici prijevara, krađa ili s njima povezanih kaznenih djela. Policija upozorava kako su upravo osobe starije životne dobi česta meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu.  Prevaranti se najčešće predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina, humanitarnih ili sličnih udruga …, a ponekad građane dovode u zabludu prikazujući tjelesne nedostatke koji u stvarnosti ne postoje (sljepoća, gluhonijemost i slično) ili se predstavljaju kao stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda.

Građani često ove osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi te ih ostavljaju bez nadzora, olakšavajući im na taj način činjenje kaznenih djela.

Također, valja naglasiti da prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere "činjenica" koje iznose, ponekad simuliraju bolest, malaksalost, nesvjesticu i slično, nastojeći na taj način izazvati sažaljenje.

Zajednička namjera svih prevaranata je da sebi ili drugom pribave imovinsku korist, dovedu nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili ga održavaju u toj zabludi i time ga navedu da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učine ili ne učine. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter